Technische Universiteit Delft

Amerikaanse senator Mary Landrieu prijst visie TU Delft tijdens gastcollege over 'New Orleans'

New Orleans heeft geleerd van de rampzalige overstromingen door orkaan Katrina in 2005. Dat maakte senator Mary Landrieu van Louisiana, de staat waar New Orleans ligt, duidelijk tijdens haar gastcollege aan de TU Delft. Landrieu roept de hulp in van Delftse en andere Nederlandse experts bij de wederopbouw van New Orleans.

'Deze situatie moet gewoon stoppen.' Dat stelde senator Mary Landrieu van Lousiana tijdens haar gastcollege aan de TU Delft op donderdag 28 mei. De Amerikaanse senator refereerde aan de grote overstromingrisico's die steden aan de Golf van Mexico momenteel lopen en die pijnlijk duidelijk werden toen orkaan Katrina in 2005 toesloeg in haar thuisstaat, vooral rond New Orleans. Het resulteerde in bijna 2000 doden door overstromingen en meer dan 100 miljard dollar aan directe schade.

Marathonzwemmers

Tijdens haar gastcollege, op uitnodiging van het Delft Research Initiative Infrastructures & Mobility, constateerde Landrieu dat haar landgenoten veel kunnen leren van de Delftse (en in het algemeen Nederlandse) expertise en visie op watermanagement. 'Wij gaan om met water als drenkelingen, de Nederlanders als marathonzwemmers. Wat wij van de Nederlanders kunnen leren is dat technisch hoogstaande waterwerken ook een recreatieve en esthetische waarde hebben. Ik heb veel bewondering voor die Nederlandse houding. Jullie geven je niet gewonnen, integendeel,' constateerde Landrieu.

Landrieu zocht al in 2006 contact met Nederlandse waterexperts om te komen tot een veiliger systeem tegen overstromingen dan tot nu toe gebruikelijk was in Louisiana. Het college aan de TU Delft was onderdeel van een tweede bezoek van Landrieu aan Nederland om tot nauwere samenwerking te komen tussen Nederlandse en Amerikaanse experts. Juist de samenwerking tussen waterbouwkundigen en stedenbouwkundig ontwerpers, uniek voor Nederland, is nodig in New Orleans.

Dutch Dialogues

De samenwerking tussen Nederland en Amerika heeft onder meer geleid tot het boek Dutch Dialogues: New Orleans-Netherlands. Hierin worden de voorlopige beschermingsplannen voor New Orleans van een groep van vijftig Nederlandse en Amerikaanse water- en stedenbouwdeskundigen geschetst. Dirk Jan van den Berg, collegevoorzitter van de TU Delft, overhandigde donderdag het eerste exemplaar van het boek aan senator Landrieu. 'Het samen optrekken van disciplines als civiele techniek, architectuur en stedenbouw, en bestuurskunde is een van de pijlers van onze universiteit. Bijvoorbeeld bij het inrichten van verstedelijkte delta's; hierbij is juist de inpassing van techniek in een breder geheel van groot belang', stelde Van den Berg.

Politiek

In een reactie op Landrieu's gastcollege toonde de Delftse hoogleraar Han Vrijling zich kritisch over het oude systeem van dijken rond New Orleans maar stelde tegelijk dat een goede bescherming in de toekomst zeker mogelijk is. 'Essentieel is dat het technische systeem samengaat met en ondersteund wordt door het politieke en sociale systeem, want waterwerken moeten ook gemanaged worden', benadrukte Vrijling, wat van harte onderschreven werd door Landrieu. 'Bovendien moet de schaal van het politieke systeem net zo groot zijn als de reikwijdte van het probleem. Het opknippen in gebieden die elkaar beconcurreren is net zo gevaarlijk als een slechte dijk.' Een goede integratie van verschillende systemen en disciplines is een van de kernpunten van het Delft Research Initiative Infrastructures & Mobility.

Dutch Dialogues: New Orleans-Netherlands; SUN Architecture; ISBN 9789085067764.


Technische Universiteit Delft