Ingezonden persbericht


The Unforgettable Fire 25 jaar TORCH Gallery

30 mei t/m 6 september 2009

De jubileumtentoonstelling The Unforgettable Fire in de Kunsthal Rotterdam presenteert het overzicht van de bewogen geschiedenis van de Amsterdamse galerie TORCH. De charismatische galeriehouder Adriaan van der Have selecteerde voor deze tentoonstelling niet voor de hand liggende werken en maakte onverwachte keuzes. Zesentwintig kunstenaars ­ ieder jaaar een kunstenaar ­ geven een beeld van zijn visie op kuunst en fotografie. Met zijn oog voor jong en eigenzinnig talent heeft Van der Have aanstormende Nederlandse en internationale kunstenaars een podium gegeven. De unieke verzameling werken ­ portretten, fotocollages, trucage- enn geënsceneerde fotografie î º kenmerkt zich door een subtiele vlucht van de realiteit waarin verlangen, schoonheid, erotiek en natuur centraal staan. De tentoonstelling 'The Unforgettable Fire' is een eerbetoon aan Adriaan van der Have, die april dit jaar is overleden.

Baanbrekend en dwars
TORCH Gallery staat bekend om zijn internationaal georiënteerde netwerk van verzamelaars, bewonderaars en fans. Met passie en bevlogenheid zet Adriaan van der Have zich in voor zijn kunstenaars. Zijn smaak is breed te noemen. Regelmatig toont hij kunst waarmee welbewust de grens van de goede smaak wordt opgezocht. Van der Have: 'Dat je bij TORCH Gallery nooit weet wat je kunt verwachten houdt het interessant. Ik breng dingen die vaak dwars liggen op wat er al is'. Zo treedt hij buiten de gebaande paden met onder meer pornografisch werk van de Amerikaanse Annie Sprinkle en foto's van de Duitse Leni Riefenstahl. Met zijn galerie neemt hij in een vroeg stadium deel aan vele internationale kunstbeurzen waaronder Armory Show, Art Basel, Paris Photo, Pulse en recentelijk het nieuwe Art Dubai om Nederlandse kunstenaars in het buitenland te presenteren.

Deelnemende kunstenaars
De tentoonstelling bevat werk(en) van Blommers & Schumm, Eelco Brand, Sanchez Brothers, Carolus, Anton Corbijn, Alan David-Tu, Martin Denker, Wouter Deruytter, De Sirenen, Margi Geerlinks, Teun Hocks, Twan Janssen, Gerald van der Kaap, Ellen Kooi, Daniël Kramer, Daniëlle Kwaaitaal, Inez van Lamsweerde, Loretta Lux, Jochen Mülhenbrink, Charlemagne Palestine, Terry Rodgers, Servaas, Annie Sprinkle, Stepanek & Maslin, Starn Twins en Henk Tas.