Galerie Beeldkracht in Groningen exposeert realistische schilderkunst


Schilderijen van Anna M. Bernardina, Laurens Boersma, An Luthart en Annemarie Petri

SCHEEMDA, 20090523 -- Galerie Beeldkracht exposeert vanaf vrijdag 29 mei t/m zondag 26 juli 2009 schilderijen van een viertal kunstenaars, die schilderen in uiteenlopende realistische stijlen. De vier kunstenaars worden door de galerie tevens op Nederlandse kunstbeurzen gepresenteerd, waaronder de sfeervolle kunstbeurs Art Laren. Deze wordt dit jaar gehouden van 4 t/m 7 juni, en zoals altijd vindt het evenement plaats tussen de bomen in paviljoens op de fraaie Brink te Laren, Noord-Holland.

Van kunstenares Annemarie Petri exposeert de galerie Magisch Realistische taferelen uit de serie `Op zoek naar de verloren tijd'. De titel van deze serie ontleende Petri aan de romancyclus van Marcel Proust, waarin hij zijn moeizame weg naar het schrijversschap en de volwassenheid beschrijft. Het resulteert bij Petri in schilderijen met een mysterieuze sfeer, waarbij de beschouwer zelf zijn verhaal mag bedenken aan de hand van de vervreemdende fragmenten, die de kunstenares bij elkaar brengt. Petri werd opgeleid aan de Vrije Akademie te Den Haag en is zeer veelzijdig, naast schilderijen maakt zij ook bronzen beelden en meerkleurenetsen.

Heel anders zijn de schilderijen van kunstenares Anna M. Bernardina. Zij is een echte fijnschilder, ze schildert stillevens in olieverf op paneel. Haar schilderijen hebben niet beslist een verhalend element, zoals bij Petri. Haar schilderijen gaan eerder om de ambachtelijke perfectie van het weergeven van fruit, glas, bloemen, knikkers en andere stillevenobjecten. Beeldende facetten, die de aandacht van de kunstenares hebben zijn de stofuitdrukking, plasticiteit, lichtinval en schaduwwerking. Anna M. Bernardina zit meer dan dertig jaar in het vak, haar werk is bijna op alle grote Nederlandse kunstbeurzen al eens te zien geweest. Ze begon haar carrière als restaurator van schilderingen op wijzerplaten en behuizingen van antieke klokken en pendules.

Kunstenares An Luthart laat zien dat er nog op een heel andere wijze realistisch geschilderd kan worden. Haar grote schilderijen, bijvoorbeeld 80 x 160 cm, in olieverf van bos- en heidegezichten en andere Nederlandse landschappen, zijn bijna fotografisch hyperrealistisch. Ze schildert zeer gedetailleerd en is een meester in het spel met daglicht en zonlicht, dat glinstert op water of dat net even langs een boom strijkt. Haar schilderijen versterken ons verlangen naar de rust van de natuur. Haar werk was o.a. eerder te zien op kunstbeurs ITAF te Amsterdam in 2007 en op kunstbeurs Primavera te Rotterdam in 2009. Galerie Beeldkracht presenteert de nieuwste schilderijen van de kunstenares samen met schilderijen van Anna M. Bernardina en Hans Dolieslager dit jaar tijdens Art Laren in het Gooi.

Laurens Boersma tenslotte, behaalde zijn diploma cum laude aan Akademie Minerva in 1997. Hij maakt zijn debuut als exposant bij Galerie Beeldkracht op deze expositie. Hij heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van het Noord-Nederlandse landschap in impressionistische stijl. Zijn schilderijen doen denken aan de beroemde Franse Impressionisten van weleer. Leuk detail is dat de kunstenaar een paar keer in Parijs heeft staan schilderen op locaties waar ook zijn beroemde voorgangers hebben geschilderd. Voor hem is de schilder Claude Monet dan ook een groot voorbeeld. Op de expositie zal tevens van zijn hand een bijzonder zelfportret te zien zijn, bestaande uit een 30tal schilderijtjes van 18 x 13 cm, met daarop zelfportretten en andere autobiografische fragmenten.

Galerie Beeldkracht nodigt u hierbij van harte uit de realistische schilderijen van Anna M. Bernardina, Laurens Boersma, An Luthart en Annemarie Petri te komen bezichtigen. De expositie loopt van vrijdag 29 mei t/m zondag 26 juli 2009. De openingstijden van de galerie zijn wo t/m za van 10 tot 18 uur en zo van 12 tot 17 uur. Info over de galerie en de kunstenaars vindt u op www.beeldkracht.com en op het weblog van de galerie www.beeldkracht.web-log.nl

Graag tot ziens in onze galerie!

Sander Kletter
galeriehouder Galerie Beeldkracht mei 2009


Galerie Beeldkracht, Torenstraat 6-8, 9679 BP Scheemda





Ingezonden persbericht