Duiven vraagt aandacht voor duurzaamheid in Europees Parlement


DUIVEN, 20090529 -- De gemeente Duiven ontving op 28 mei Maria Martens, die voor het CDA op campagne is om herkozen te worden als lid van het Europees Parlement. Zij werd daarbij vergezeld door Albert Schol, lid van Provinciale Staten. Samen met de Duivense wethouder Nico Verlaan en de heren Jan de Nooy en Peter Koenders van Lindus, de associatie van ondernemers in de Liemers, bracht zij een bezoek aan een aantal bedrijventerreinen.

Na het ontvangst in het gemeentehuis en het hijsen van de Europese vlag heeft het gezelschap het lokale bedrijventerrein `t Holland bezocht. Dit bedrijventerrein is in 2005 met middelen in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gerevitaliseerd. De kosten bedroegen circa 1,4 miljoen euro, waarbij ongeveer 45% is bijgedragen door Europa. Bij de revitalisering is samengewerkt met Lindus en de bedrijven op het bedrijventerrein.

Voor een veel grotere opgave ziet het bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf zich geplaatst, met ondermeer Makro en Ikea, dat vervolgens werd bezocht. Met de andere terreinen in Duiven vormt Nieuwgraaf het grootste aaneengesloten bedrijventerrein van Oost-Nederland. Nieuwgraaf zelf trekt jaarlijks ruim 3 miljoen bezoekers. En dat is meer dan bijvoorbeeld de Efteling.
In het kader van zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte in Nederland, moet veel nadrukkelijker dan voorheen er voor gezorgd worden dat oudere bedrijventerreinen voldoen aan de hedendaagse eisen. Dat dit tot op heden nog onvoldoende gebeurt, hangt samen met het feit dat het vaak goedkoper is om grond te kopen en nieuw te bouwen dan dat geïnvesteerd wordt in de bestaande locatie. Op Nieuwgraaf vragen onder meer de infrastructuur, het openbaar groen, de beeldkwaliteit en parkmanagement aandacht. Daarbij is een belangrijke taak weggelegd voor de ondernemers en de ondernemersvereniging. Het mag duidelijk zijn dat hiervoor veel geld nodig is, waarbij ook een beroep wordt gedaan op Europa.
Verder moet bekeken worden of er op Nieuwgraaf extra ruimtewinst behaald kan worden. Dat kan bijvoorbeeld hogere gebouwen toe te laten, maar ook door in overleg met ondernemers te bekijken of individuele kavels intensiever bebouwd kunnen worden.

Het bezoek in Duiven werd afgesloten bij de Makro. Maria Martens overhandigde daar het zogenaamde `Bloemetje van Maria' aan directeur Harry Yntema als blijk van waardering voor de manier waarop Makro, en in het bijzonder Makro Duiven, invulling geeft aan het begrip `maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Bij de Makro werd nog verder gesproken over het project Duurzaam Roelofshoeve. Het bedrijventerrein Roelofshoeve 2 wordt ontwikkeld in aansluiting op het bestaande terrein Roelofshoeve 1. Op Roelofshoeve 1 zijn onder meer de AVR vuilverbranding en de rioolwaterzuivering gevestigd. Het project Duurzaam Roelofshoeve houdt in dat uitsluitend vernieuwende bedrijven in de zware milieucategorieën toegelaten worden, die een meerwaarde hebben ten opzichte van elkaar en het terrein als geheel (cascademodel). Zo is op dit moment de eerste overdekte groencomposteerder van Europa op dit terrein in aanbouw. Uniek in Nederland is ook dat het een gezoneerd bedrijventerrein betreft, waar de beschikbare geur- en geluidsruimte naar de vierkante meter is toegerekend. Hiermee wordt voorkomen dat één bedrijf alle beschikbare geur- en geluidsruimte kan opnemen en de rest van het terrein niet uitgegeven kan worden voor bedrijven waarvoor het wel bedoeld is. Op dit moment is Duiven in gesprek met nog 3 andere uiterst innovatieve bedrijven over mogelijke vestiging. Het concept Duurzaam Roelofshoeve is inmiddels onder de aandacht gebracht bij de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de Provincie Gelderland. Ook Europa wordt gevraagd dit initiatief te ondersteunen, waarbij in het bijzonder aandacht wordt gevraagd voor afvalinzameling in relatie tot het Europees aanbestedingsrecht. Bij de verwerking van afval zou niet alleen gekeken moeten worden naar de laagste prijs voor de verwerking van het afval. Maar vooral ook duurzaamheidsaspecten zouden hier meer bij betrokken moeten worden. Het bedrijventerrein Roelofshoeve zou hier een belangrijke rol in kunnen vervullen.





Gemeente Duiven