Gemeente Winterswijk


29 mei: uitreiking prijs 'Beste Noaber 2009'

11 mei 2009

Winterswijk - Op vrijdag 29 mei reikt burgemeester Thijs van Beem de prijs 'Beste Noaber 2009' uit aan de heer H. Windmeier uit Vreden. Deze tweejaarlijkse onderscheiding wordt voor het eerst uitgereikt. De heer Windmeier ontvangt de prijs onder meer omdat hij meer dan 20 jaar voorzitter is geweest van de Ausschuss für deutsch-niederländische Zusammenarbeit van de gemeente Vreden. De uitreiking is openbaar en vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 29 mei om 16.00 uur in het raadhuis.

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in mei 2008 de prijs 'Beste Noaber' ingesteld. Met deze prijs wil de raad zijn waardering tot uitdrukking brengen voor personen, bedrijven of organisaties, die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de betrekkingen tussen de inwoners van de gemeente Winterswijk en die van haar Duitse buurgemeenten. De prijs wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt; voor het eerst in 2009. De raadswerkgroep Duitsland is belast met de beoordeling van de voorgedragen kandidaten en de toekenning van de prijs.

Beste Noaber 2009
De heer Windmeier is van 1979 tot 1999 voorzitter geweest van de Ausschuss für deutsch-niederländische Zusammenarbeit van de gemeente Vreden, voorheen genaamd Holland Auschusss. Daarnaast heeft hij een artikel geschreven met de titel 'Die Grenze - Werden, Wirking und Überwindung' in het boek 'Vreden nach 1150 Jahren 839-1989'. Als voorzitter van de Holland Ausschuss was hij betrokken bij diverse initiatieven voor de verbetering van de grensovergangen, heeft hij zich ingezet om taalbarrières te overwinnen (invoering van het vak Nederlands op het gymnasium, actie voor Nederlandse spraakcursussen op de volkshogeschool) en heeft hij zich sterk gemaakt voor de introductie van een grensoverschrijdende burgerbus (Winterswijk-Meddo-Vreden). De heer Windmeijer krijgt hiervoor de prijs 'Beste Noaber 2009'. Deze prijs bestaat uit een bronzen beeldje van mevrouw G. Grijsen-Schukkink uit Winterswijk Ratum, een oorkonde en een geldbedrag van ¤ 1000,--.

Voorgedragen kandidaten
In de afgelopen periode zijn in totaal 10 voordrachten ontvangen. Vier Duitse, vier Nederlandse en twee Duits/Nederlandse combinaties. Op 15 april heeft de werkgroep Duitsland de voorgedragen kandidaten beoordeeld en unaniem besloten de prijs toe te kennen aan de 72-jarige heer H. Windmeier uit Vreden. De werkgroep heeft er voor gekozen de namen van de andere kandidaten niet bekend te maken.