PvdA Amsterdam

Partij van de Arbeid

Stem PvdA op 4 juni bij de Europese Verkiezingen

Vakbondsthemacafé: Gewoon goed werk in Amsterdam?


Datum: Vrijdag 29 Mei '09

Tijd: 20.00 uur

Locatie: HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c (vlakbij de Heineken Brouwerij).

Info: Jan Bakker

Tel: 020-6751664

Uitnodiging: KOM 29 MEI: GEWOON GOED WERK IN AMSTERDAM?

HET VAKBONDSTHEMACAFÉ KIJKT TERUG EN VOORUIT

vrijdagavond 29 mei 2009 bij HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c, Amsterdam van 20:00 tot 22:00 uur
Gespreksleider is weer Onno van der Vlerk.

`Onzeker bestaan, Leven aan de rand van de arbeidsmarkt' is een boek dat op 11 mei in Amsterdam is gepresenteerd, met een voorwoord van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Daarin schrijft ze onder andere: `De groep werkende armen groeit. Nederland telt intussen zo'n 1,25 miljoen laagbetaalden. Zij verdienen 10 euro bruto per uur - of minder. Hun aantal is de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Ze overlappen grotendeels met de grote groep flexwerkers, intussen zo'n twee miljoen. Werknemers met tijdelijke contracten, oproep- en invalkrachten, uitzendkrachten, schijnzelfstandigen en thuiswerkers met een slechte rechtspositie. En zeker nu de economie terugloopt, zijn dat de kwetsbare groepen. De eerste die eruit vliegt als het slechter gaat, is de werknemer met een tijdelijk contract, de uitzendkracht of de zelfstandige zonder personeel.'

Hoe zit dat in Amsterdam? Hebben de plaatselijke vakbond en politiek daar bemoeienis mee? Hoe gaat dat tot nu toe? Wat kunnen we er de komende tijd aan doen?
Job Pruyser zal op 29 mei hierover, samen met andere vakbondsleden, informatie verschaffen en een visie geven. DOE MEE, DEZE AVOND, MET JE EIGEN VERHAAL, MENING EN ADVIES!

Als alles naar plan verloopt, zal in het vakbondsthemacafé van 25 september het project `Onzeker Bestaan' centraal staan, met presentatie van het boek en de bijbehorende tentoonstelling, in het gebouw van HTIB.
Op 29 mei willen we graag een deel van de avond besteden aan een brainstorming over wat dan op 25 september aan de orde moet komen, met wie we op die avond willen praten en het liefst ook afspraken maken om te bereiken dat het inderdaad voor iedereen `gewoon goed werken' is in Amsterdam, ook in een tijd van crisis. Wat kunnen en moeten we hieraan bijdragen vanuit vakbond en politiek en als vakbondsthemacafé?

Verder op 29 mei: TERUGKIJKEN EN VOORUITZIEN:
We hebben café-avonden gehouden met onderwerpen als `Amsterdam straks zonder werk? Wat doen gemeente en vakbond daaraan?', `ZZP telt mee', `Helpt de gemeente Amsterdam Bijstandsgerechtigden van de wal in de sloot?', `Cliëntenraden en ondernemingsraden in Amsterdam: weten van elkaar is leren van elkaar',
`Recessie en de positie van de vrouwen op de arbeidsmarkt', `Toekomst met 'n vakbeweging?' en `Aan het werk in Amsterdam, Beroepsopleiding en Arbeidsmarkt, stageaanpak en de rol van Politiek en Vakbeweging'.

Grotendeels waren dat avonden met levendig debat, waarbij `doelgroep' en `makers en uitvoerders van beleid' elkaar stevig en bevlogen aanspraken en ook wel afspraken maakten. We willen hiermee doorgaan, en ook nagaan waartoe de op deze avonden gemaakte contacten en afspraken geleid hebben.
DOE DAARAAN MEE op 29 mei en leg elkaar en ons je prioriteiten voor!

Vakbondsthemacafé: elke laatste vrijdagavond van de maand (niet in juli, niet in december).
Vaste plaats: HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ, Amsterdam. Inloop vanaf 19:30 uur; start discussie 20:00 uur; einde 22:00 uur; napraten tot uiterlijk 23:00 uur.

Voor aanvang, in de pauze en na afloop is er aan de bar ruime gelegenheid tot verder kennismaken, bijpraten, informatie en opinie uitwisselen en afspraken maken.
Het Vakbondsthemacafé is een initiatief van verschillende personen en organisaties, waaronder FNV Bondgenoten, PvdA-afdeling Amsterdam en de Vakbondshistorische Vereniging.
Deelname aan het debat is gratis.

De themacafés kennen korte stellingnamen van sprekers die uit de verschillende relevante sectoren komen. De sprekers zijn geselecteerd op hun kennis van het onderwerp maar vooral ook op de invloed die zij vanuit hun eigen positie kunnen uitoefenen. Daarmee krijgt de discussie een probleemoplossend karakter.
Het resultaat hangt niet alleen af van de sprekers maar vooral ook van de inbreng van alle deelnemers aan het Vakbondsthemacafé!

Dossier


* Werk & Inkomen

Foto album


* PvdA bezoekt de Havens in Nieuw West