Ingezonden persbericht


Wel Europese samenwerking, geen superstaat

ChristenUnie SGP gaan voor duurzaamheid, fraudebestrijding en energie in EU

Europa raakt ons allemaal. Of het nu gaat om de lucht die we inademen, de kwaliteit van het water uit onze kraan of de veiligheid van het speelgoed dat we cadeau geven, allemaal voorbeelden waarin Europa het voor een belangrijk deel voor het zeggen heeft, en waar het Europees Parlement over meebeslist.

Op 4 juni kunnen we stemmen voor het Europees Parlement. Op lijst 6 staan de kandidaten van de ChristenUnie SGP. Wie goede samenwerking wil, maar geen Europese superstaat, is bij ChristenUnie en SGP aan het juiste adres. Huns motto is niet voor niks: samenwerking ja, superstaat nee. Deze realistische kijk op Europa is al jaren hun handelsmerk.

Samen verschil maken

ChristenUnie en SGP nemen de Bijbel als uitgangspunt. Heel realistisch: door concreet oog te hebben voor wie zwak zijn, en door eerbied te tonen voor de schepping, het milieu dus. En door zich in te zetten voor vrede en veiligheid.

De Europarlementariërs van ChristenUnie en SGP werken daar al jaren aan. Heel praktisch. Zo is er op hun initiatief een verbod gekomen op het gebruik van stoffen die de ozonlaag kapotmaken. Duurzaamheid en een goed gebruik van energie worden al jaren door hen bepleit in het Europees parlement. Ander voorbeeld: de schrijnende toestanden in de Bulgaarse weeshuizen staan dankzij de inzet van ChristenUnie en SGP keer op keer op de agenda. Daarnaast zetten ze zich al jaren in voor de bestrijding van mensenhandel.

Kortom: een kleine fractie maakt soms nét het verschil. Voor de ChristenUnie SGP staan, heel praktisch, vier punten centraal in deze verkiezingen. Kort samengevat is dat: beschermen, begrenzen, beperken en bewaren.

Beschermen

De regering moet een schild voor de zwakken zijn. Daar ligt óók een taak voor 'Brussel'. Europa moet opkomen voor geloofsvervolgden. Een strikt, maar menselijk asielbeleid hoort daar óók bij. Net als eerbied voor het leven, zeker als dat zichzelf niet kan verweren.

De EU kan verder een vuist maken tegen mensonwaardige praktijken als mensenhandel en kinderarbeid. Geld uit de structuurfondsen moet vooral ten goede komen aan de lidstaten die dit het meest nodig hebben en niet door rijke landen worden opgeslokt.

Begrenzen

Er zijn grenzen aan Europa. Turkije ligt niet in Europa, dus kan het geen EU-lid worden. Een ander punt: De EU moet pal staan voor de veiligheid van Israël, want dat land heeft het al moeilijk genoeg.

Grenzen stellen wil ook zeggen: verantwoord omgaan met geld. Als andere landen hun begroting ver overschrijden, moet Nederland niet voor de gevolgen daarvan opdraaien. En fraude met Europees geld is al helemaal niet te tolereren. Fraudebestrijding is voor ChristenUnie SGP een grote prioriteit.

Beperken

Niet voor niets stemden heel wat Nederlanders tegen de Europese grondwet, die is nu van de baan. Maar de ChristenUnie SGP blijft opletten of Brussel niet meer macht inneemt dan nodig. Want 'Brussel' moet minder regels stellen, minder bureaucratie hebben en minder pretenties. Zeker nu de EU (ook financieel!) op de kleintjes moet letten, dient er een eind te komen aan het zinloze rondpompen van geld en aan het 'vergadercircus' in Brussel en Straatsburg. Daarbij kan de nieuwe Europese voorzitter gewoon technisch voorzitter zijn, en zeker géén president met een eigen, dure 'hofhouding'.

Bewaren

Klimaatcrisis of niet, we moeten altijd goed om gaan met de schepping: dieren en planten, grondstoffen, het water en de lucht. Juist als het daar over gaat, kán de EU bewijzen dat het meerwaarde heeft. Dit kan alléén opgelost worden als méér landen beter samenwerken.

Het is noodzakelijk dat we ons minder afhankelijk te maken van olie en (Russisch) gas. Fors investeren in duurzame energie is daarom vereiste!

Goed rentmeesterschap is ook: boeren en andere ondernemers goed belonen voor voldoende, schone en 'faire' producten en voor hun voortdurende zorg voor landschap en natuur.