Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 29 mei 2009

PvdA: positief over actieplan jeugdwerkloosheid

De PvdA Tweede Kamerfractie is positief over de voorstellen van staatssecretaris Klijnsma om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Jongeren worden langer op school gehouden, intensiever begeleid naar bestaande vacatures en er worden met behulp van subsidie meer leerwerkplaatsen en stages voor jongeren aangeboden. PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman: 'Het is goed dat er extra geld komt voor jongeren. Voor alle maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan stelt het kabinet 250 miljoen euro beschikbaar. Niemand mag worden afgeschreven. Jongeren mogen wat ons betreft dan ook niet langer dan drie maanden aan kant staan. Het is belangrijk dat er nu concrete afspraken worden gemaakt met werkgevers over stageplekken.'

Het kabinet kondigt in het actieplan jeugdwerkloosheid een offensief aan om alle jongeren die door de crisis buiten de boot vallen perspectief te bieden. Jongeren worden langer op school gehouden, intensiever begeleid naar bestaande vacatures en er worden met behulp van subsidie meer leerwerkplaatsen en stages voor jongeren aangeboden. De dertig grote regionale werkpleinen, waarin alle organisaties op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt samenwerken, gaan een centrale rol spelen in de uitvoering van het actieplan Jeugdwerkloosheid.

'Dit jaar komen er ongeveer 28000 jongeren zonder startkwalificatie bij. We mogen hen niet in de kou laten staan. We kunnen hen bijvoorbeeld helpen via jobcoaches van uitzendbureaus", aldus Spekman.