Ingezonden persbericht


Liberale jongeren vragen aandacht voor Europese privacy

Den Haag, 29 mei 2009 - Aanstaande zaterdag 30 mei wordt in twaalf Europese steden aandacht gevraagd voor het privacybeleid van de Europese Unie. Privacyrechten en veiligheidsmaatregelen staan nogal eens op gespannen voet met elkaar. LYMEC, de samenwerkingsorganisatie van liberale jongeren in Europa, geeft op deze dag stellig te kennen: The EU is not my Big Brother.

Vanaf 15.00 uur zijn de politieke jongerenorganisaties JOVD en Jonge Democraten midden op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam te vinden met een bodyscan. Deze veiligheidsmaatregel wordt momenteel ingevoerd op luchthavens. Een bodyscan geeft de privacy van burgers behoorlijk 'bloot'. De jongeren hopen zo meer bekendheid onder de marktbezoekers te brengen over de maatregelen die Europa soms neemt ten koste van de privacy van haar burgers.

De jonge liberalen vechten voor privacyrechten. Jeroen Diepemaat, Landelijk Voorzitter van de JOVD: "Het is van cruciaal belang om voor veiligheid van burgers te zorgen, maar veiligheidsmaatregelen mogen niet ten koste van de privacy gaan als nut, noodzaak en effectiviteit ervan niet onomstotelijk vaststaan."