Inspectie v/h Onderwijs



* HBO Nederland vervolgonderzoek

HBO Nederland vervolgonderzoek

29 mei. 2009

De inspectie heeft vervolgonderzoek uitgevoerd naar werving en selectie van buitenlandse studenten bij Hogeschool HBO Nederland. Ook het verbeterplan dat het ministerie van OCW in 2006 met de instelling overeen is gekomen, was onderwerp van onderzoek.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek luiden:
1. eerder geconstateerde tekortkomingen (opleiding IBMS) zijn op papier weggewerkt; verificatie van de uitvoeringspraktijk was niet mogelijk, omdat Hogeschool HBO Nederland sinds het vorige onderzoek geen nieuwe studenten van buiten de EU heeft geworven;
2. de instelling heeft vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijsvernieuwing en klachtafhandeling;

3. de einddatum waarop de eerder overeengekomen afbouw van opleidingen gerealiseerd zal zijn (2016), is niet acceptabel, omdat er dan nog jaren sprake is van aanbod van niet-geaccrediteerd onderwijs. De inspectie adviseert OCW en de hogeschool om in onderling overleg een nieuwe einddatum te bepalen (voorstel inspectie: 1 januari 2012).

Ook adviseert de inspectie OCW om de uitvoering van het verbeterplan pas als voltooid te beschouwen nadat ook de wijziging van de eigendomsstructuur van de hogeschool volledig is afgewikkeld.