Vereniging Milieudefensie

'stille humanitaire crisis'

Honderdduizenden doden per jaar door klimaatverandering

Amsterdam, 29 mei 2009 - Door klimaatverandering sterven op dit moment ieder jaar driehonderdduizend mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Global Humanitarian Forum, een internationale humanitaire denktank onder leiding van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Het is de eerste keer dat in kaart is gebracht wat precies de humanitaire gevolgen zijn van klimaatverandering. Milieudefensie hoopt dat het rapport rijke industrielanden aanspoort om serieus aan de slag te gaan met de reductie van hun uitstoot en met het vrijmaken van geld om ontwikkelingslanden te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Alleen dan hebben de wereldwijde klimaatonderhandelingen, die in december in Kopenhagen uit moeten monden in een nieuw klimaatverdrag, kans van slagen.

Willem Verhaak, campagneleider Klimaat bij Milieudefensie: "Dit rapport onderstreept wederom dat de internationale klimaatonderhandelingen nu veel te traag verlopen en dat de rijke landen hun kop in het zand steken".

Milieudefensie stelt dat de industrielanden niet langer om de hete brij heen moeten draaien: ze moeten beloven hun uitstoot in 2020 met 40 procent te reduceren. Ook moeten ze vele tientallen miljarden op tafel leggen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Verhaak: "Alleen dan hebben de onderhandelingen voor een nieuw verdrag kans van slagen. Maar al te vaak doen rijke landen beloftes, zoals vandaag in Parijs, waar de westerse ministers van ontwikkelingssamenwerking bijeen waren om te praten over de gevolgen van klimaatverandering voor ontwikkelingslanden. Maar ze weigeren boter bij de vis te doen".

Stille crisis
Het Global Humanitarian Forum, dat vandaag haar veelomvattende studie naar de gevolgen van klimaatverandering publiceerde, spreekt van een 'stille crisis': driehonderdduizend mensen per jaar sterven ieder jaar aan gevolgen die direct toe te schrijven zijn aan klimaatverandering. Wereldwijd lijden driehonderd miljoen mensen onder die gevolgen, in 2030 zal dat aantal zijn verdubbeld. Vrijwel alle slachtoffers vallen in ontwikkelingslanden, die tot nu toe minder dan één procent veroorzaakt hebben van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Voor het overige deel wordt klimaatverandering veroorzaakt door de uitstoot van rijke industrielanden zoals Nederland. Vandaag werd bekend dat de uitstoot van CO2 in de Europese Unie voor het derde opeenvolgende jaar is gedaald. Dat lijkt goed nieuws, maar de reducties zijn zeer marginaal en worden bovendien voor een groot deel gerealiseerd door de koop van emissierechten buiten Europa.

Nobelprijswinnaars Het Global Humanitarian Forum waarschuwt dat de wereldwijde VN-klimaatonderhandelingen, die eind dit jaar in Kopenhagen uit moeten monden in een nieuw mondiaal klimaatverdrag, de laatste kans vormen om een wereldwijde catastrofe te voorkomen. Twintig Nobelprijswinnaars sluiten zich aan bij deze waarschuwing en roepen de rijke landen op om hun uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen.

Komende twee weken vindt in Bonn een nieuwe onderhandelingsronde plaats in de opmaat naar Kopenhagen. Voor het eerst liggen daar de onderhandelingsteksten voor, die de basis vormen voor een nieuw klimaatverdrag. Milieudefensie gaat in Bonn, samen met haar internationale zusterorganisaties van Friends of the Earth International, de druk op de onderhandelaars opvoeren .

Willem Verhaak en Linda IJmker van Milieudefensie zijn bij de onderhandelingen in Bonn (1-12 juni). Zij houden een blog bij vanuit Bonn, en zullen af en toe twitteren over hun ervaringen. Je kunt ze volgen via de speciale Kopenhagenpagina's op de Milieudefensie website: http://www.milieudefensie.nl/klimaat/activiteiten/kopenhagen, waarop ook veel achtergrondinformatie en nieuws over de VN-klimaatonderhandelingen te vinden is.