Socialistische Partij

SP Amsterdam
Dring slechte en onveilige OV-Chipkaart niet op aan reiziger

29-05-2009 * "Terwijl de OV-Chipkaart nog steeds niet veilig is en maar door heel weinig reizigers wordt gebruikt, wordt de kaart toch in razend tempo aan hen opgedrongen. Ik begrijp niet waarom er zoveel haast wordt gemaakt met deze slechte kaart." Dit zegt SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer in reactie op het besluit van staatssecretaris Huizinga om vanaf augustus deze kaart in de Amsterdamse metro te verplichten.
Roemer: "Deze OV-Chipkaart is niet in het belang van de reiziger. Dat wordt steeds duidelijker. Het overgrote deel van de consumenten- en reizigerorganisaties blijft zeer kritisch over de kaart. Maar belangrijker is nog dat de reiziger de kaart links laat liggen." In Amsterdam kan de OV-chipkaart al meer dan drie jaar gebruikt worden in het openbaar vervoer. De overgrote meerderheid van de reiziger gebruikt de kaart echter nog steeds niet.

Daarnaast is de OV-Chipkaart volgens Roemer verre van veilig. "De OV-Chipkaart is al meerdere keren gekraakt en de Nederlandse Bank heeft geen goedkeuring gegeven om de chipkaart te gebruiken als betaalmiddel. Toch is er sindsdien niets verbeterd aan de beveiliging."

Roemer vindt dat deze problemen eerst moeten worden opgelost. "Het is ongelofelijk dat Huizinga een onveilige kaart wil opdringen, terwijl er geen sprake is van acceptatie door de reiziger. Deze plannen moeten in de ijskast."

Over twee weken staat er in de Tweede Kamer een debat over de OV-Chipkaart gepland.