VVD


29-5-2009


Een kredietcrisis los je niet op met nog meer krediet.

De vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota bewijst wederom dat het kabinet zich er weinig van aantrekt dat de economie blijft krimpen, de criminaliteitsbestrijding stil ligt en wegen onaangelegd blijven.

De VVD heeft een pakket aan maatregelen om de economische crisis te bestrijden. Met dit pakket willen we bereiken dat de rekening van deze recessie niet wordt doorgeschoven naar de volgende generatie en dat de duur en diepte van de crisis zoveel mogelijk wordt beperkt. Tegelijkertijd willen we dat Nederland straks ook sterker uit de crisis komt. Het is tijd voor een eerlijke voorstelling van zaken, maar ook voor het bieden van perspectief in deze zware tijd. Dat vergt niet alleen standvastigheid, maar ook lef en optimisme. Een kredietcrisis los je niet op met nog meer krediet.

Alle VVD-maatregelen op een rij om Nederland sterker uit de recessie te laten komen:

Stabiliseren

Voer de VVD Tegenbegroting uit waarmee 18 miljard euro aan overbodige uitgaven wordt geschrapt
De VVD heeft met Prinsjesdag een Tegenbegroting gepresenteerd, waarbij de collectieve uitgaven fors minder groeien dan in de Miljoenennota van het kabinet. Daar waar het kabinet in 2009 de collectieve uitgaven met 25,5 miljard euro laat groeien ten opzichte van 2007, heeft de VVD in haar Tegenbegroting maatregelen voorgesteld om deze uitgavendrift met 9 miljard euro in 2009, oplopend tot bijna 18 miljard euro in 2011 te verminderen.

Schrap extra uitgaven voor linkse hobby's
Schrap alle onnodige extra uitgaven van het kabinet, die de economie niet helpen, die voor 2009 tot en met 2011 op de rol staan. Het betreft hier onder andere de gratis schoolboeken, maatschappelijke stages, de Vogelaarwijken, elektronische kinddossiers, extra geld voor publieke omroepen en cultuur en tot slot ineffectieve subsidies aan bedrijven.

Neem maatregelen die de arbeidsparticipatie bevorderen Stop met de ontheffing sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders, herkeur WAO-ers en maak een eind aan inkomensafhankelijke regelingen die de arbeidsparticipatie belemmeren. Maak van de WW een trampoline, in plaats van een hangmat, door de duur van de WW te verkorten naar maximaal anderhalf jaar. Daar tegenover komt een hogere uitkering bij aanvang van de WW te staan. Koppel de uitkeringen aan prijzen in plaats van aan lonen, zodat de overgang van uitkering naar werk ook echt loont. Schaf de langdurigheidstoeslag, die mensen langer in de bijstand houdt, af en stop met bijstand aan jongeren tot 27 jaar. Voor hen geldt: werken of leren. Schaf daarnaast de thuisblijfbonus voor vrouwen, de zogenaamde aanrechtsubsidie, ook af.

Maak een einde aan het zinloos rondpompen van geld De ineffectieve bedrijfssubsidies van Senter Novem - voor bijvoorbeeld het draaiende houden van windmolens en ineffectieve re-integratiesubsidies - moeten worden afgeschaft. Bovendien moet de overheid stoppen met het subsidiëren van actiegroepen die iedere wegverbreding tegenhouden.

Houd de zorg betaalbaar
Laat het zorgpakket niet uitdijen en bouw in de zorgkosten een bescheiden eigen verantwoordelijkheid in om de solidariteit tussen jong en oud, en ziek en gezond in balans te houden. Besparingen in de zorg worden één op één teruggegeven in de vorm van lagere zorgpremies en lagere werkgeversbijdragen voor de zorg.

Schrap 2,5 miljard op ontwikkelingssamenwerking Er wordt bijna vijf miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking uitgegeven. Slechts een derde daarvan is effectief, een derde is ronduit schadelijk en voor een derde geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. De VVD wil alleen ontwikkelingssamenwerking voor zover dat echt nodig en effectief is en wil voorkomen dat er geld terecht komt bij foute regimes. Er moet ook worden voorkomen dat de hulpindustrie zijn bestaansrecht ontleent aan de belastingbetaler.

Zie af van de invoering van het rekeningrijden
De invoeringskosten worden geraamd op 3,5 miljard euro; het project is riskant en zal flink uit de hand lopen, terwijl er geen meter extra weg wordt aangelegd.

Hef de product- en bedrijfsschappen op
Als de product- en bedrijfschappen zijn verdwenen, scheelt dat meer dan 200 miljoen euro aan verplichte heffingen voor het bedrijfsleven. Zorg daarnaast voor sobere en goedkopere Kamers van Koophandel.

Stimuleren

Stimuleer de woningmarkt
De woningmarkt ligt nagenoeg stil. Herstel het vertrouwen en geef bouwen en verhuizen een impuls. Als de woningmarkt verder instort, brengt dat grote gevaren voor de economie met zich mee. Om dit te voorkomen stelt de VVD het volgende voor:

Garandeer de hypotheekrenteaftrek en stop met de discussie hierover, want dit brengt onrust.
Verhoog tijdelijk de Nationale Hypotheekgarantie van 265.000 euro naar 350.000 euro.
Maak de hypotheekrente van het huis dat in de verkoop staat een jaar langer aftrekbaar.
Halveer de overdrachtsbelasting van 6% naar 3% voor 2009. Stimuleer de bouw
Nieuwe opdrachten in de bouw dreigen op te drogen. Maak daarom groot onderhoud, renovatie en verbetering van de woning tijdelijk aftrekbaar. Door een fiscale impuls van één miljard euro worden particuliere huizenbezitters gestimuleerd zo'n vier miljard euro te investeren in de eigen woning. Dit geeft een enorme impuls aan aannemers en installateurs, maar ook aan het Midden- en Kleinbedrijf dat bijvoorbeeld keukens en badkamers levert.

Stimuleer scholing werknemers
Verruim de afdrachtvermindering voor onderwijs. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker gemaakt om hun werknemers te scholen. Werknemers kunnen hierdoor op hun beurt hun waarde voor de werkgever vergroten. Ook de eigen waarde in de arbeidsmarkt wordt op deze manier vergroot, waardoor het vinden van een nieuwe baan makkelijker wordt. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Sloopregeling voor oude vervuilende auto's
Bij aanschaf van een nieuwe schonere auto: 1.500 euro per auto retour. Dit is een effectieve eenmalige maatregel waarmee fijnstof en milieuvervuiling wordt aangepakt en waarmee tevens de autobranche wordt gestimuleerd. Ruim 100.000 vervuilende auto's worden zo versneld van onze wegen gehaald.

Handen af van de koopzondag
Het kabinet wil het aantal koopzondagen terugdringen, waardoor volgens de winkeliers circa 20.000 banen verloren gaan. De VVD wil dat dit wetsvoorstel van tafel gaat, zodat deze banen behouden blijven. De VVD is van mening dat een winkelier zelf het beste kan beslissen wanneer hij zijn deuren opent.

Schaf de vliegtaks af
De vliegtaks levert de schatkist nog geen 350 miljoen euro op, maar kost de economie 1,2 miljard euro. De vliegtaks kost tevens 15.000 banen op en rond Schiphol en regionale luchthavens.

Schaf de verpakkingsbelasting af
Dit scheelt het bedrijfsleven honderden miljoenen aan administratiekosten en de consument wordt niet meer geconfronteerd met de doorberekening van deze kosten.

Geef bedrijven meer lucht
Verruim de willekeurige afschrijving en achterwaartse verliesverrekening van één naar drie jaar. Bedrijven kunnen hierdoor op korte termijn over meer cash (liquiditeit) beschikken, zodat ze makkelijker door deze moeilijke tijd heen komen. Dit is goed voor het behoud van werkgelegenheid en het zet bedrijven aan om hun investeringen op peil te houden. Hierdoor gaat de economie er niet verder op achteruit, maar krijgt juist een impuls. Op langere termijn moet de belastingdruk voor bedrijven worden teruggebracht.

Een coulante Belastingdienst
Maak gebruik van verrekening van belastingschulden en vorderingen op verzoek, bijvoorbeeld bij BTW-teruggave en afdracht van loonbelasting. Bied ondernemers, die structureel BTW terug te vorderen hebben, daarnaast de mogelijkheid voor maand- in plaats van kwartaalaangifte. Dit kost de overheid per saldo niets, maar geeft wel financiële ruimte voor ondernemers.

Haal geplande investeringen naar voren
Leg de wegen aan waarvan de procedures zijn afgerond, ook als dit pas over enkele jaren gepland staat. Versnel de besluitvorming voor andere infrastructurele projecten door het instellen van een noodwet die inspraakprocedures bekort en leidt tot snelle besluiten. Haal ook gepland onderhoud aan overheidsgebouwen naar voren (bijvoorbeeld schoolgebouwen). De overheid heeft ruim 55.000 hectare grond in handen waarop nieuwe natuur moet worden gerealiseerd en waarvoor het geld al op de plank ligt. Het naar voren halen van deze investeringen is goed voor bedrijven die moeite hebben om orders binnen te halen en dus ook goed voor de werkgelegenheid.

Innoveren

Verhoog de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar en schrap de Bosbelasting Verhoog de AOW-leeftijd in 24 jaar geleidelijk naar 67 jaar, behalve voor de mensen die op hun 65e al 40 jaar hebben gewerkt. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het opvangen van de kosten van de vergrijzing en pensioenen kunnen zo beter worden gegarandeerd, waardoor het snijden in de pensioenen en/of forse verhoging van de premies wordt voorkomen. Daartegenover draait de VVD de Bosbelasting op de AOW terug. In een tijd waarin pensioenuitkeringen al onder druk staan, kunnen we onze ouderen met een aanvullend pensioen niet ook nog eens met een extra belasting opzadelen.

Flexibiliseer de arbeidsmarkt
Het huidige ontslagrecht en het systeem van gouden handdrukken weerhoudt ondernemers ervan personeel aan te trekken. Door meer eenvoud en flexibiliteit zullen ondernemers makkelijker mensen in dienst durven te nemen. Maak het daarnaast mogelijk dat werkgevers jongeren vaker een tijdelijk contract mogen aanbieden. Schaf bovendien de maatschappelijke stages af, zodat er voldoende stageplekken zijn voor het beroepsonderwijs, zodat jongeren hun opleiding kunnen afronden. Deze maatregelen geven een impuls aan de werkgelegenheid en versterken de positie van jongeren op de arbeidsmarkt.

Een krachtige, compacte staat
De VVD wil deelraden, product- en bedrijfschappen en algemene adviesraden afschaffen. Daarnaast wil de VVD het aantal leden in de Eerste en Tweede Kamer terugbrengen tot respectievelijk 50 en 100. De ministeries voor Jeugd & Gezin en Wonen, Wijken & Integratie die dit kabinet heeft opgericht mogen wat de VVD betreft snel weer verdwijnen. Ook de inrichting van de overige ministeries laat te wensen over. Door een efficiëntere indeling kan het aantal ministeries van 15 worden teruggebracht naar negen. Hierdoor neemt het aantal ministers, staatssecretarissen en ambtenaren navenant af en wordt de besluitvorming sneller.

Bouw twee nieuwe kerncentrales
Hef het taboe op nieuwe kerncentrales op en maak het mogelijk dat energieproducenten kerncentrales kunnen bouwen. Dat levert schone lucht en betaalbare elektriciteit op voor bedrijven en gezinnen. Bovendien kunnen we zo meer in onze eigen energievraag voorzien, zodat onze afhankelijkheid van de Ayatollahs en Poetins afneemt.

Stimuleer nieuwe, duurzame en efficiënte energieproductie en
-consumptie
Gebruik van zonne-energie en aardwarmte kan naast kernenergie voor de langere termijn ook bijdragen aan een verminderde afhankelijkheid van de Poetins en Ayatollahs in deze wereld. Ook de verbetering van onze energie-efficiëntie draagt bij aan een verminderde energieafhankelijkheid. De ontwikkeling en het gebruik van zuinige producten is dan ook een goede manier om het probleem bij de bron aan te pakken. De overheid kan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën ondersteunen via garantieregelingen, belastingaftrek voor onderzoeks- en ontwikkelingskosten, eenmalige investeringssubsidies, normering en door op te treden als eerste klant. Op deze wijze kan onze economie blijven groeien zonder dat de kwaliteit van ons milieu verslechtert.