Ingezonden persbericht


29 mei 2009

Staatssecretaris naait MBO'ers

JOB, Jongeren Organisatie beroepsonderwijs, heeft zich hard gemaakt voor studenten in het mbo die nog geen 18 zijn en toch naar school willen zonder honderden euro's kwijt te zijn aan reiskosten. Vorig jaar is door de staatssecretaris 30 miljoen toegezegd ter ondersteuning van de reiskosten voor studenten in het mbo onderwijs.

Staatssecretaris van Bijsterveld heeft bekend gemaakt dat ze nu terug komt op de toezeggingen die vorig jaar gemaakt zijn. Deze draai komt doordat er bezuinigd wordt in het onderwijs. Studenten kunnen nu fluiten naar ondersteuning van hun reiskosten. Het is schandalig dat de staatssecretaris, juist nu het er op aankomt, laat weten dat de toekomst van werkend Nederland weer de dupe moet worden van bezuinigingen.

Er wordt extra geld gestoken in het onderwijs om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, iets wat zinloos is als je dat geld aan de andere kant weer bezuinigd. De staatssecretaris laat weten dat het belangrijk is om studenten in de schoolbank te houden, JOB vraagt zich af of er ook gedacht is aan het naar school krijgen van de studenten. De studenten moeten eerst naar school kunnen zodat ze ook daar kunnen blijven.

Het is heel kortzichtig van staatssecretaris Van Bijsterveld dat zij denkt dat bezuinigingen in het onderwijs goed zou zijn voor de economie. Menig mbo student kan nu niet naar de opleiding van hun keuze of helemaal geen opleiding meer volgen. Het is bewezen dat de verkeerde schoolkeuze lijdt tot schooluitval. Iets wat niet alleen een persoonlijk drama is, maar wat ook heel slecht is voor de economie.

JOB hoopt dat de 2e kamer een stokje voor dit belangrijke plan zal steken, vooral omdat de achterban van het CDA op een congres al gezegd heeft dat er een Ov-jaarkaart voor MBO studenten moet komen. Het breken van afspraken als deze, waar honderden toekomstige studenten de dupe van zijn is schandalig.

JOB heeft altijd al gepleit voor een volledige Ov-jaarkaart, met deze regeling was dat nog niet mogelijk, JOB heeft daardoor ook al nieuwe acties gepland."Deze acties zullen nu nog feller worden", aldus Jouke de Jong, voorzitter van JOB


---

Noot voor de redactie,