Gemeente Valkenswaard


Renovatie oude begraafplaats afgerond

Provincie Noord-Brabant

De renovatie van de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard is afgerond. Om dit te vieren wordt er op vrijdag 29 mei om 14.00 uur een feestelijke bijeenkomst gehouden met onder andere wethouder H. Tindemans- Van Tent van monumenten en de beleidsmedewerker Cultuur van de provincie Noord-Brabant, de heer dr. A.J.C. van Leeuwen.

In 2002 is de gemeente begonnen met de opwaardering / revitalisering van de oude begraafplaats. Deze locatie heeft namelijk belangrijke cultuurhistorische, funeraire en monumentale waarden. Het gemeentebestuur wilde niet alleen deze waarden veilig stellen voor de toekomst, maar ook werd beoogd de begraafplaats beter te integreren in het centrumpark om zodoende tevens de recreatieve waarde te versterken. Voor dat doel stelde zij in 2001 geld ter beschikking voor de uitvoering van de eerste fase van de renovatie. Voor de tweede fase investeerde de gemeente EUR 52.000,-. De provincie Noord-Brabant stelde een zelfde bedrag aan stimuleringssubsidie ter beschikking vanuit het budget "Instandhoudingsprojecten Erfgoed". De volgende werkzaamheden zijn in twee fasen uitgevoerd.

Het vervangen van het hekwerk rondom de begraafplaats In 2002 is de eerste fase van het hekwerk bij de hoofdingang aan de Kerkhofstraat vervangen. Er is toen gekozen voor een 'neutraal' hekwerk om de integratie van de oude begraafplaats in het Centrumpark te bevorderen. De rest van het hekwerk verkeerde in slechte staat. Daarom werd onlangs het overige deel van het hek vernieuwd. Onlangs werden er ook nieuwe bomen geplant om niet alleen stormschade uit 2008 te herstellen maar ook om de het groene kwaliteitsbeeld voor de toekomst te behouden.

Het middeleeuws kerkerf
Tijdens de eerste fase werd het oudste deel van de begraafplaats grondig aangepakt. Dat is het deel waar omstreeks 1500 de middeleeuwse kerk werd gebouwd die na de bouw van een nieuwe kerk op de Markt in 1860 werd gesloopt. De kerkhofmuur werd gedeeltelijk gereconstrueerd, de plattegrond van de kerk werd in de vorm van bestrating gemarkeerd en het lijkenhuisje werd gerestaureerd. De 'beleefbaarheid' van een stuk lang vervlogen geschiedenis van Valkenswaard werd daardoor mogelijk gemaakt. Met de realisering van een kunstwerk in 2005 kreeg dit deel zijn voltooiing.

Renovatie calvarieberg
De dakbedekking van de calvarieberg was versleten waardoor er structureel sprake was van vochtoverlast. De rotspartijen aan de buitenzijde gingen verzakken. De schade werd mede veroorzaakt door wortelgroei van de aanwezige overdadige beplanting. Daarom is de hoge beplanting verwijderd. Op de berg stond een beeldengroep uit 1926. Volgens de katholieke traditie stellen zij Maria en Johannes de Evangelist voor. De beelden waren van gewapende cementsteen en waren zover vervallen dat herstel technisch niet meer mogelijk was. De beelden zijn daarom vervangen door natuurstenen replica's. De in gips uitgevoerde piëta die zich in de bovengrondse kelderruimte bevindt, werd eveneens hersteld. De renovatie van de calvarieberg gebeurde in het najaar van 2008 en het voorjaar van 2009.

Renovatie bestrating
Tijdens de eerste fase is het toegangspad vanaf de hoofdingang bestraat met gebakken klinkers. Een deel van de paden was indertijd verhard met betontegels of had geen enkele verharding. De betontegels zijn nu verwijderd en de paden zijn nu in hun geheel opgewaardeerd volgens de filosofie dat de hoofdpaden een klinkerbestrating hebben gekregen en de secundaire paden een semiverharding uitgevoerd met zogenaamd 'stol'.