Ingezonden persbericht



Deze week in VNG Magazine nr. 13/14 vrijdag 29 mei 2009

Congresspecial 'Het talent van gemeenten'

* Parkstad Limburg is ervaringsdeskundige in omgaan met krimp.
* Sociaal psycholoog Jaap van Ginneken over de kracht van de zwerm: koester dwars talent aan de onderkant van je organisatie.
* Drie gemeenten (BEL) bundelen ambtelijke organisaties, flexibel alternatief voor herindeling.
* Ideaalbeeld van trendwatcher Adjiedj Bakas: honderd stadstaten waarvan de burgemeesters gelijktijdig het parlement vormen.
* New towns hebben veel tijd nodig om een echte stad te worden.


* Europadebat: 'Blijf gewoon uw eigen onderwerpen doen' Wat leg je in Brussel neer, wat is aan het kabinet en wat hoort op het bord van de gemeenten? Mede door de VNG georganiseerd debat tussen lokale bestuurders en de Nederlandse kandidaten voor de Europese verkiezingen.


* De adem van Europa is overal voelbaar
Of je wilt of niet, je kan als gemeentebestuurder niet om Europa heen. Brussel is tegelijk regelneef en suikeroom, last en lust. VNG Magazine ging aan de vooravond van de Europese verkiezingen van 4 juni op zoek naar de invloed van Europa in een doorsneegemeente: Voerendaal.


* 'Ik heb weinig met macht'
Hoe ziet Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG, haar rol als boegbeeld van álle gemeenten? Een gesprek over het omgaan met uiteenlopende belangen binnen één vereniging, de relatie met Rijk en provincies, haar afkeer van macht en haar pleidooi voor fatsoenlijker omgangsvormen.


* Jong Raadslid van het Jaar 2009; Wordt het Mark, Karsten of Toine? Maak kennis met Mark den Boer, Karsten Klein en Toine van de Ven, finalisten van de verkiezing 'Jong Raadslid van het Jaar 2009'.


* Gemeenten en sociale partners bundelen krachten Gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties bundelen de krachten om de gevolgen van de economische crisis op de arbeidsmarkt te verzachten. Zij hebben hierover vorige week concrete afspraken gemaakt.


* Heffing rioolrechten bij alleen eigenaren mag Nijmegen mag doorgaan met de heffing van rioolrechten uitsluitend van eigenaren van woningen en bedrijven en niet van huurders. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.


* Bereikbare Randstad door ingrijpen Rijk
Er dient een betere afstemming van verstedelijking op de infrastructuur te komen. Als gemeenten daar onvoldoende aan meewerken, moeten provincies en Rijk met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening ingrijpen.


* Meer maatwerk nodig bij intake bijstand

Bij de behandeling van een aanvraag van een bijstanduitkering moeten gemeenten meer aandacht hebben voor de mensen die door onwetendheid en 'bureaucratisch onvermogen' niet in staat zijn succesvol met instanties te communiceren.


* Krappe planning versnellingsbudget woningbouw Gemeenten die in aanmerking willen komen voor het versnellingsbudget van 395 miljoen euro voor de woningbouw, moeten vóór 1 januari 2010 de schop in de grond steken. Dat meldde minister Eberhard van der Laan van WWI tijdens een algemeen overleg met de Tweede Kamer


* VNG Nieuws

* Het talent van congresgemeenten Almere en Lelystad
* Groene maatschappelijke stages

* Nieuws uit het bestuur

* Cao sociale werkplaatsen

* Waarstaatjegemeente.nl in Spijkenisse

* Rechtspositie brandweervrijwilligers

Het volgende VNG Magazine nr. 15 verschijnt op 12 juni 2009 (Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)