Academisch ziekenhuis Maastricht

Hardlopen voor mensen met kanker Publicatiedatum: 19-11-2008 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 19-11-2008

Buiten je dagelijkse werk je inzetten voor de ernstig zieke medemens. Dat is de drijfveer van het `PICUontheMove'-team. Dit team bestaat uit medewerkers van de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU) van het Maastricht Medisch Centrum+, die elke dag medische topprestaties leveren. Nu gaan ze een sportieve prestatie aan; ze doen mee aan de Roparun op 30 mei 2009.

De Roparun is een loopevenement over 530 kilometer, dat als doel heeft geld op te halen voor mensen met kanker. De start van de Roparun is in Parijs, de finish een dag later in Rotterdam.

"In ons werk op de kinder intensive care krijgen we dagelijks te maken met ernstig zieke kinderen uit Limburg en Zuid-Oost Brabant. Regelmatig zijn dat kinderen met kanker, die door hun behandeling of ziekte ernstig ziek zijn," vertelt Noël Notermans, verpleegkundig unitleider van de PICU. "Telkens zien we dan welke invloed een ernstige ziekte als kanker heeft op een kind, maar ook op een heel gezin. Dat grijpt ons altijd erg aan, ondanks onze eigen professionaliteit. Vandaar dat wij, als medewerkers van de kinder intensivecare, een keer iets extra's wilden doen voor deze groep patiënten."

De keuze over de invulling van dat `extra's' was snel gemaakt. De PICU telt namelijk een aantal enthousiaste sportievelingen die in hun vrije tijd samen of alleen meedoen aan hardloopevenementen. Enkelen van hen kenden de Roparun, een loopevenement waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om zo geld op te halen voor kankerpatiënten.

Inmiddels is een team van acht lopers gevormd, dat onder de naam `PICUontheMOVE' mee gaat doen aan de Roparun. "We doen dit als lopers natuurlijk niet alleen. Om deze actie tot een succes te maken hebben we begeleiding nodig van fietsers, cateraars en fysiotherapeuten," aldus teamcaptain Eugenie Dullaart. "Gelukkig krijgen we van alle kanten hulp aangeboden. Familieleden, vrienden, collega's op de PICU en medewerkers van andere afdelingen, iedereen wil meehelpen."

Het draait bij de Roparun niet alleen om het leveren van een sportieve prestatie. Er moet ook geld worden opgehaald voor het goede doel. `Het PICUontheMOVE'- team heeft daarvoor een aantal acties bedacht. "We gaan Roparun-loten verkopen, sponsoren aanschrijven, sponsorkaarten maken, collectes houden en standjes bemannen op symposia en Open Dagen. Begin april 2009 zal er een benefietconcert worden georganiseerd," somt Notermans op.

Het doel is om uiteindelijk een flinke som geld te kunnen overhandigen aan Roparun. Deze organisatie steekt, via de CBF-gecertificeerde Stichting Roparun Palliatieve Zorg, het geld naar eigen inzicht in diverse doelen. Dat houdt in dat het geld dat door het `PICUontheMove'-team wordt opgehaald niet automatisch in het Maastricht UMC+ terecht komt. "Dat is niet eens zo belangrijk. Wij zijn ervan overtuigd dat `ons geld' op de juiste plek terecht komt en dat wij als PICU-team op deze manier een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met kanker. En dáár gaat het ons om," concluderen Dullaart en Notermans.