18e Roparun zate rdag van start in Parijs

28/05/2009 16:36

Stichting Roparun Evenementen

De non-stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, de Roparun, start zaterdag 30 mei en finisht, 516 kilometer verder, op maandag 1 juni op de Coolsingel in Rotterdam. Ook bij deze 18e Roparun was de belangstelling voor de run weer overweldigend. De organisatie heeft voor het eerst in haar geschiedenis zelfs besloten een limiet in te stellen van 275 deelnemende teams. Dit is gedaan om de veiligheid van de teams op het parcours te waarborgen. De deelnemers, ongeveer 7000 in totaal, spannen zich ook dit jaar weer in om met deze sportieve prestatie zoveel mogelijk geld op te halen voor de zorg aan mensen met kanker.

Wedstrijdleider Jacco Zanstra heeft alle vertrouwen in de organisatie en hij voorziet dan ook geen problemen door het record aantal deelnemers: "We hebben de Roparun van vorig jaar goed geëvalueerd en we zijn tot de conclusie gekomen dat een voorzichtige stijging ten opzichte van vorig jaar mogelijk was zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Vorig jaar deden er 253 teams mee en daar waar nodig hebben we maatregelen genomen om te zorgen dat ook dit jaar alles weer vlekkeloos verloopt".

De eerste teams starten op zaterdagmiddag om 16.00 uur in Parijs, het laatste team vertrekt om 06.50 uur op zondagmorgen. De gefaseerde starts zijn afgestemd op de verwachte loopsnelheid van de teams. Op maandagmiddag, 2e Pinksterdag, komen alle teams tussen 12.00 uur en 18.00 uur aan op de Coolsingel in Rotterdam na 30 tot 48 uur gelopen te hebben.

Vorig jaar was de Roparun bijzonder zwaar door het extreem warme weer. Nu lijkt de temperatuur niet boven de 24 graden uit te komen. Aangezien ook de afstand korter is, namelijk 516 km in plaats van 533 km vorig jaar, zou je kunnen zeggen dat het eenvoudig is. .Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Roparun Evenementen, is het hier niet mee eens: "Hoe je het ook went of keert, het blijft een hele afstand want die 17 km minder maakt het verschil niet. Dat de temperatuur lager zal zijn, is mooi meegenomen. Maar toch denk ik dat veel deelnemers blij zullen zijn als ze maandagmiddag de finish hebben gehaald. Overigens is de route korter doordat op een aantal plaatsen een ander traject wordt gelopen. Zo wordt in Antwerpen gelopen over De Markt en loopt de route dit jaar door Oud-Beijerland in verband met het 450 jarig bestaan van die gemeente."

"Elk jaar kunnen we weer heel veel organisaties ondersteunen in hun werkzaamheden of projecten voor mensen met kanker", geeft Peter van de Noord, voorzitter Stichting Roparun Palliatieve Zorg aan. Een groot gedeelte van het bedrag dat door de teams wordt opgehaald, gaat dit jaar naar de realisatie van het Roparun Centrum Rijnmond. "Dit is een heel bijzonder project" legt Van der Noord uit "Het is voor zover we weten het eerste centrum in de wereld waar alle niet-medische zorg voor mensen met kanker samenkomt. Van kleding- en lingerie winkels tot ateliers voor haarwerken en protheses en van een inloophuis waar je je verhaal kwijt kunt tot een reisbureau". Medio 2009 zal de definitieve locatie worden vastgesteld en de planning is dat het centrum in 2013 haar deuren opent. "De reacties die we vanuit onze doelgroep inmiddels op het plan hebben gehad zijn erg positief en is voor ons als bestuur en hopelijk ook voor de deelnemers van de Roparun een grote stimulans om het centrum ook daadwerkelijk te realiseren".

http://www.roparun.nl