Gemeente Delft

Workshops Cultuurjaar 2009

Delft Cultuurjaar in de Etalage

Delft Cultuurjaar 2009 krijgt extra glans met de speciale Culturele Weekenden: tijdens vier momenten door het jaar heen is de stad het decor van een bijzondere mix van theater, muziek, beeldende kunst en literatuur.

Het eerste Culturele Weekend vindt plaats op 30 en 31 mei en staat in het teken van 'Dagelijkse rituelen in Delft'. Tijdens de Delftse Levende Etalagedag, die zaterdag 4 april geopend wordt door wethouder Lian Merkx, geven acteurs alvast een voorproefje in een etalage op de Markt. Hier kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor theater- en muziekworkshops.

Speciaal voor het eerste Culturele Weekend heeft drummer/componist Arend Niks een gevarieerd programma samengesteld waar amateurs en professionals elkaar muzikaal ontmoeten. In het Pinksterweekend treden onder meer Ricky Koole, Kim Hoorweg, Bongomatik en Camerata Delft op. In de week voorafgaand aan het Culturele Weekend sluit Theater de Veste het theaterseizoen af met het festival Delfts Rood: een week lang lezingen, workshops en voorstellingen van muziektheatergezelschap Orkater.

Workshops
Zowel voor 'Dagelijkse rituelen in Delft' als Delfts Rood wordt een serie bijzondere workshops gegeven. Theatermakers Titus Tiel Groenestege en Ria Marks, beiden van Orkater, geven op 18, 25 en 28 mei de workshop 'Scènes in de openbare ruimte naar aanleiding van het thema Dagelijkse Rituelen'. Amateurtoneelspelers, -zangers en -musici krijgen hiermee de unieke mogelijkheid om met deze professionals samen te werken. Op zaterdag 30 en zondag 31 mei treden de deelnemers op tijdens het eerste Culturele Weekend. Jazzzangers en -zangeressen kunnen op deze zaterdag een workshop volgen bij zangeres Kim Hoorweg.

Delfts Rood
In het kader van Delfts Rood geeft acteur Porgy Franssen op 27 mei een masterclass acteren waarbij de nadruk ligt op monologen. Geoefende zangers kunnen in de leer bij Vincent van Warmerdam en Michel Sluysmans. Ook de technische kant van het theater wordt belicht. Speciaal voor studenten Bouwkunde is er een workshop decor en licht.

Voor meer informatie over alle workshops en kosten kan men terecht op de website www.delftcultuurjaar.nl of www.festivaldelftsrood.nl of men kan informatie krijgen tijdens de Delftse Levende Etalagedag bij de stand van Delft Cultuurjaar op de Markt.

Noot voor de redactie, (