Ingezonden persbericht

SCHUNCK-Glaspaleis goes Pinkpop 2009:

SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM

Tijdens de veertigste editie van Pinkpop, dit jaar van 30 mei t/m 1 juni, maakt SCHUNCK-Glaspaleis haar opwachting met SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM. SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM is een tijdelijk museum gevestigd in een daarvoor speciaal geschikt gemaakt paviljoen van 200m2 op het festivalterrein. Gedurende de drie dagen van het festival is er in SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM een tentoonstelling te zien van kunstwerken op het snijvlak van beeldende kunst en popcultuur. De werken zijn divers qua media met zowel schilderijen als objecten/sculpturen, foto's en videowerken. De selectie heeft een internationaal karakter, met zowel 'grote namen', zoals Mark Leckey (Turner Prize winnaar), Anton Corbijn, Kim Gordon en Os Gemeos, als minder bekend talent. SCHUNCK-Glaspaleis goes Pinkpop!

Op 1 januari 2009 is er in Heerlen een nieuwe multidisciplinaire culturele instelling van start gegaan: SCHUNCK-Glaspaleis, een 'newseum' gewijd aan presentaties, collecties en educatie op het terrein van architectuur, beeldende kunst, literatuur, film, muziek en dans en alle denkbare cross-overs daartussen. SCHUNCK is gevestigd in een glazen gebouw uit 1934 dat anno 2009 nog steeds hypermodern oogt. 'Moderniteit' en 'Urban Culture' zijn het 'Yin en Yang' van de programmering die een nieuw, fris en vooruitstrevend karakter heeft, waarbij pop- en jongerencultuur hoog in het vaandel staan. Speciale aandacht is er voor tentoonstellingen en projecten op het snijvlak van kunst en allerlei subculturen, zoals graffiti, skateboarding, street-art, popmuziek en mode. De eerste voorbeelden hiervan in het programma van SCHUNCK-Glaspaleis zijn de tentoonstelling van de musicus/beeldend kunstenaar Kim Gordon, bekend van de Amerikaanse cult-band the Sonic Youth, en de tentoonstelling van Evan Hecox, bekend vanwege zijn ontwerpen voor het skateboard-merk 'Girl'. Voor 2010 staat er een solotentoonstelling van Stanley Donwood op stapel, de kunstenaar die onder andere alle cd-covers van de Engelse formatie Radiohead ontworpen heeft (inclusief Thom Yorke's solo project). In september 2009 organiseert SCHUNCK-Glaspaleis voor de tweede keer het International Break Dance Event (the Notorious IBE).

Tegen de achtergrond van de bovenstaande ontwikkelingen ligt het voor de hand dat SCHUNCK-Glaspaleis zijn vleugels uitslaat in de wereld en op zoek gaat naar plekken en momenten die contextueel aansluiten bij de gekozen inhoudelijke koers. Voor Pinkpop 2009 is daarom SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM bedacht. SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM is een tijdelijk museum, powered by SCHUNCK-Glaspaleis en gevestigd in een daarvoor speciaal geschikt gemaakt paviljoen van 200m2 op het festivalterrein. De selectie van de kunstenaars en de werken heeft een internationaal karakter, met zowel 'grote namen', zoals Turner Prize winnaar Mark Leckey, als minder bekend talent. De selectie wordt gemaakt door Stijn Huijts, directeur van SCHUNCK Glaspaleis en een tentoonstellingsmaker met veel internationale ervaring.

Enkele namen van deelnemende kunstenaars zijn:
Kim Gordon (USA), Jeroen Elsen (NL), Os Gemeos (BR), Thomas Campbell (USA), Jowan van Barneveld (NL), Mark Leckey (GB), Evan Hecox (USA), Stanley Donwood (GB), Barbara Wagner (BR), Ed en Deanna Templeton (USA), Anton Corbijn (NL).

Het tijdelijke newseum-paviljoen maakt onderdeel uit van de 'langzaamaanlaan' op het festivalterrein. In aansluiting op de doelstelling van de 'langzaamaanlaan' wordt de tentoonstelling ingericht als een kunstzinnige oase, waar festival-bezoekers even kunnen ontsnappen aan de hectiek van het festival en in een lounge-achtige, rustige omgeving kunnen genieten van de verschillende kunstwerken. Net zoals in een echt museum is er ook een leestafel met achtergrondinformatie en natuurlijk een museumwinkel.

Nog te zien in SCHUNCK-Glaspaleis:
Oscar Niemeyer | Oeuvre-tentoonstelling -1/vitrine/+1/+2 (t/m 1 juni)
ZoOlogica | Haidée Henry, Edward Lipski, Michel Huisman, Marc Mulders, Charlotte Dumas, Jan Roeland +3 (t/m 26 april)

www.schunckglaspaleis.nl