Sterrenwacht SonnenborghActuele activiteiten op Sonnenborgh :

Culturele 'Zondag' Museumnacht 2009 'Twilight'
Zaterdag 30 mei 2009
Twilight, een avontuurlijke happening in het schemergebied tussen dag en nacht: de ruimte waarbinnen tegenpolen elkaar treffen.

Duik bij Sonnenborgh onder in het bastion en stijg op naar ongekende hoogten. De grens tussen boven- en onderaards neemt deze avond fysieke vormen aan. Laat de spanning door je lijf dreunen tijdens een speciale samenwerking tussen slagwerkgroep Percossa en Dansgroep Amsterdam (de Châtel/Galili). Werp een blik boven de aarde en ga op zoek naar de Twilight Zone op de maan. Luister naar de verhalen achter sterrenbeelden, ontdek wat er bijzonder is aan jouw sterrenbeeld en of je eigenlijk wel de goede horoscoop leest.

Lees er hier meer over...

Expositie 'De hemel in kaart'
9 april t/m 15 november 2009
In de tentoonstelling De hemel in kaart kun je zien hoe sterrenkundigen door de eeuwen heen het de sterrenhemel in beeld brachten. Beroemde sterrenatlassen als die van Andreas Cellarius (1661) en minder bekende, bijzondere exemplaren uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn nu in het echt te bewonderen.

Lees er hier meer over...

Kinderworkshops in de zomer
Op vrijdagen van 11 juli - 23 augustus
Deze zomer zijn er kinderworkshops in het kader van het Jaar van de Sterrenkunde: Bouw zelf een telescoopje, maak je eigen sterrenbeeldenkijker of 3D sterrenbeeld en vind alle sterren aan de hemel met een sterrenkaart. Voor kinderen van 6 - 12 jaar. Tijd: 14.00
- 15.30 uur. Aanmelden is nodig en kan via 030-2302818 op di - vr van 13 - 17 uur. Kosten: entreeprijs + EUR3,-.

Elke zondag zon op Sonnenborgh
Op zondag staat Sonnenborgh in het teken van de zon. Bezoek de tentoonstelling in de Weer en Zon zaal, en ontdek nog meer over de zon tijdens de lezingen om 14.00 en 15.00 uur. Bij helder weer staan verschillende telescopen op de zon gericht.
Lees er hier meer over...

bron: ESA/NASA

Open Monumentendag: Op de kaart
zaterdag 12 september 11:00 - 17:00, gratis entree Bekijk de sterrenkaarten uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek en ontdek hoe de hemel door de eeuwen heen prachtig op de kaart is gezet. Dhr. dr. Rob van Gent, deskundige op het gebied van de geschiedenis van de astronomie vertelt over bijzondere hemelkaarten . Kinderen kunnen hun eigen sterrenbeeld aan de hemel plaatsen of hemelkaarten kleuren.
Meer over Open Monumentendag...

bron: ESA/NASA

Utrechts Uitfeest
zondag 13 september
Dé opening van het culturele seizoen in Utrecht. Ook Sonnenborgh houdt vandaag open huis. Van 11:00 tot 17:00 gratis entree. Meer over het Uitfeest...
bron: ESA/NASA

Hodzelmans Planetarium
In de kleine bibliotheek van Sonnenborgh staat sinds kort een planetarium met astronomisch uurwerk. Het is een kopie van de astronomische klok in de Zeitglockenturms in Winterthur. Jan Hodzelmans , 74 jaar en gepensioneerd leraar bouwkunde uit Liempde, liet zich inspireren door het planetarium van Eise Eisinga. Hij werkte van 1984 tot 2005 aan het planetarium.

In het planetarium zie je alle planeten tot en met Saturnus. Het planetarium laat de actuele stand van de planeten zien. De astronomische klok laat behalve de tijd tal van astronomische gebeurtenissen zien, zoals de momenten van zonsopkomst, ondergang, schemering, positie zon en maan en het optreden van zons- en maansverduisteringen.

bron: ESA/NASA

Kinderfeestjes op Sonnenborgh!
Wil jij je verjaardag vieren op Sonnenborgh? Dat kan! Kinderen van 7-9 jaar kunnen het 16e eeuwse bastion veroveren en kinderen van 9-12 worden astronauten.
Lees er hier meer over...

Sterrenkijkavonden (18 september tot 10 april 2010) Elke vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur Verruim je blik, neem een kijkje in het heelal. Bij helder weer openen de koepels van de sterrenwacht om door de telescopen de sterren en planeten te bewonderen. Ook tijdens de lezing en de rondleiding staat de nachtelijke sterrenhemel centraal.

Reserveren is noodzakelijk. Voor meer informatie en aanmeldingen: 030- 2302818 (di t/m vrij, 13 tot 17 uur ). Prijs volwassenen EUR8, prijs kinderen EUR5.
Lees er hier meer over...

Oktober Kennismaand: Reis door het onbekende
Iedere zondag in oktober

Oktober Kennismaand biedt bezoekers gedurende een hele maand een kijkje in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie door het hele land. Dit jaar is er speciale aandacht voor Sterrenkunde. Elke zondag van oktober staat Sonnenborgh bol van de activiteiten. Tijdens de sterrenkijkavonden in oktober kun je, net als Galileï 400 jaar geleden, de manen van de planeet Jupiter bekijken. Meer over Oktober Kennismaand...

Kindermuseumnacht, Culturele Zondag
17 oktober 19:00 -23:00 uur

De collecties van 10 musea worden op een donkere avond op een bijzondere manier gepresenteerd aan kinderen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Meer over de Kindermuseumnacht...

Cursus Inleiding in de sterrenkunde Sonnenborgh Start oktober en februari

Wat is het verschil tussen een ster en een planeet? Wat is nu precies een zwart gat? Iedereen die vragen heeft over het heelal kan zich nu inschrijven voor de cursus Inleiding in de sterrenkunde . Tien lessen in de avonduren. Kosten EUR 95 (inclusief cursusboek en sterrenschijf). Leeftijd v.a. 15 jaar. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met de receptie: 030-2302818 op di - vr van 13 - 17 uur.
Lees er hier meer over...

Reis door het heelal in zes avonden;
Jeugdcursus sterrenkunde
Start in oktober en februari

Waan je een astronaut en maak een reis door het heelal. Zes lessen voor kinderen van 9-14 jaar. Start in oktober en februari. Tijd 19.00
- 20.15, kosten EUR55. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met de receptie: 030-2302818 op di - vr van 13 - 17 uur.
Lees er hier meer over...

Het Museum&hotel-arrangement;
Unieke beleving in het hart van Utrecht
Speciaal, beleven, genieten, ontdekken. Enkele van de vele kenmerken waaruit dit unieke arrangement bestaat! Combineer uw overnachting in het Apollo Hotel Utrecht City Centre met een bezoek aan het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht.

Dit arrangement bestaat uit 2 overnachtingen in een comfortabele kamer, inclusief uitgebreid ontbijt, gratis koffie en thee in onze coffeelounge, een verkenningspakketje Utrecht, inclusief kortingskaartje Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht.

U kunt het al boeken vanaf Euro 47 per persoon per nacht op basis van een tweepersoonskamer en beschikbaarheid. Single vanaf 47 euro per nacht.
Direct naar Apollo Hotel Utrecht City Centre