Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 19 maart 2009

HOOGTEPUNTEN PROGRAMMA UTRECHTSE MUSEUMNACHT BEKEND

Op zaterdagavond 30 mei om 21.00 uur zet in Utrecht de schemering in. Acht musea in de Utrechtse binnenstad laten je dan balanceren op het snijvlak van realiteit en fantasie. Elle Bandita opent de Utrechtse Museumnacht op spectaculaire wijze en leidt je vanaf de Neude naar het Museumkwartier. Daar word je ondergedompeld in het mysterieuze gebied waar werkelijkheid en fictie met elkaar aan de haal gaan. De Culturele Zondag Museumnacht vormt dit jaar de grande finale van Festival a/d Werf. Zij zijn dan ook de programmeur van de 8e Utrechtse Museumnacht. Kijk voor het volledige programma van de Museumnacht en kaartverkoop op www.culturelezondagen.nl.

UNIEKE PRODUCTIES MET BIJZONDERE THEMA'S
Dit heb je nog nooit gezien! Dat kan ook niet, want alle programma's zijn speciaal geproduceerd voor de Museumnacht. Naast de bijzondere museumcollecties die zijn te bezichtigen, word je in ieder museum geconfronteerd met een tegenstelling. In Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement staat de traditionele orgelmuziek tegenover de erotische sferen van een nachtclub. Gigolo Sven Ratzke is hier uw gastheer.

Het christelijke bolwerk Museum Catharijneconvent wordt omgedoopt tot studio Bollywood. Hemelse en onderaardse sferen zijn te proeven in Sonnenborgh - museum en sterrenwacht dankzij een speciale samenwerking tussen slagwerkgroep Percossa en Dansgroep Amsterdam (de Châtel/Galili).

In het Centraal Museum zet componist Jonas Bisquert de schilderijen van Jan van Scorel in een muzikaal perspectief, terwijl Maarten van Rossem een lezing geeft over Jan van Scorel en de culturele geschiedenis van Utrecht. De Vlaamse performance kunstenaar Lawrence Malstaf hangt in een levensgroot plastic dat vacuüm wordt gezogen en Egbert Jan Weeber opent als dj, afgewisseld door producer Arjuna Schiks live, de avond in de Refter.

Theatermaker Jan van den Berg (Theater Adhoc) neemt in het Universiteitsmuseum platwormsex onder de loep. Theater- en dansgezelschap ISH bezet het Aboriginal Art Museum en in Het Utrechts Archief stelt componist Merlijn Twaalfhoven alles in het teken van heden en verleden.

In de treinen van Het Spoorwegmuseum maakt de toeschouwer een reis met waarzeggers, handlezers, tarotlezers en andere media. Aldaar ook optredens van o.a Vincent de Rooij (ex-Dogtroep), jongerentheatergroep DOX, de radiomakers van KX Radio en Museumnachtburgemeester Elle Bandita; ditmaal akoestisch. Van 1.00 uur tot 3.00 uur tenslotte: het afsluitingsfeest 'Twilight Unlimited' met Kraak & Smaak.

SAMENWERKING
Festival a/d Werf is -in de persoon van Moos van den Broek- aangesteld als gastcurator van de Museumnacht en zet op de laatste dag van het festival met een theater-, muziek- en performanceprogramma elk deelnemend museum in een ander daglicht. Daarmee is er een unieke samenwerking tussen de Utrechtse musea, Culturele Zondagen en Festival a/d Werf.

KAARTVERKOOP
Op 1 april start de online kaartverkoop via Festival a/d Werf (www.festivalaandewerf.nl) en het Utrechts Uitburo (www.utrechtsuitburo.nl). Vanaf 1 mei start de verkoop bij o.a. de deelnemende Utrechtse musea. Kijk voor meer informatie op www.culturelezondagen.nl.

Noot voor redactie,