Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
12 mei 2009

What you think you see
Fototentoonstelling van Israelische anti-bezettingsfotografen

'What you think you see' maakt onderdeel uit van Life in Fragments, videoactivisme tegen de Israelische bezetting. Van 30 mei tot en met 15 juni is deze fototentoonstelling op verschillende locaties in Amsterdam en Den Haag te zien. De foto's zijn gemaakt door leden van het fotografencollectief ActiveStills. Zij werken vanuit de overtuiging dat beeld een krachtig protestmiddel kan zijn, alsook een stimulans voor maatschappelijke verandering.

De leden van ActiveStills zoeken voortdurend naar alternatieve, zelfstandige en directe manieren om het publiek van informatie te voorzien. Op deze manier willen ze de informatiefilters van de media bestrijden, die worden gedreven door economische belangen. Door in de openbare ruimte te exposeren willen de fotografen communiceren met de omgeving. Op deze manier willen ze invloed uitoefenen op de straat, waar het echte potentieel voor verandering ligt.
De tentoonstelling is te zien op de volgende locaties:
- De Balie Cafe, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam (10 t/m 16 juni)
- Studio-K, Timorplein 62, Amsterdam (30 mei t/m 15 juni)
- Abbink X De Haas Architectures, Jollemanhof 22, Amsterdam (1 t/m 15 juni)
- Studio R-E-L, Hemonystraat 20hs, Amsterdam (1 t/m 15 juni)
- Vrankrijk, Spuistraat 216, Amsterdam (1 t/m 15 juni)
- Emmahuis, Prinsegracht 36, Den Haag (2 t/m 15 juni)
- GroenLinks, Brouwersgracht 21, Den Haag (5 t/m 30 juni)

De tentoonstelling is onderdeel van Life in Fragments, dat van 12 tot en met 14 juni plaatsvindt in De Balie in Amsterdam. Life in Fragments laat zien hoe mensenrechtenactivisten videofragmenten gebruiken als instrument voor verzet tegen de Israelische bezetting van de Palestijnse gebieden. In juni is het 42 jaar geleden dat de Israelische bezetting van de Palestijnse gebieden begon. Life in Fragments toont de Israelische bezetting, door korte films te vertonen die zijn gemaakt door mensenrechtenorganisaties en individuele Israelische en Palestijnse activisten. Dit 'video activisme' geeft bewoners en activisten de mogelijkheid om "terug te schieten" met de camera. Zo ontstaat een realistisch beeld van het leven onder bezetting en van hen die zich tegen deze bezetting verzetten. Het gaat hierbij niet om grote verhalen over helden, maar over gewone mensen.

De volgende gasten zijn aanwezig tijdens Life in Fragments: Oren Yakobovich coordinator van het cameradistributie-project van de Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem.
Lymor Goldstein, activist bij Anarchists against the Wall. Goldstein werd zelf door het Israelische leger in zijn hoofd geschoten tijdens een demonstratie in het Palestijnse dorp Bil'in.
Jonathan Massey, activist bij Anarchists against the Wall. Heeft veel anti-bezettings acties op video vastgelegd en heeft o.a. het neerschieten van Lymor Goldstein gefilmd.
Merav Amir coordineert het videodocumentatie-project van Machsom Watch, een organisatie van Israelische vrouwen die dagelijks aanwezig zijn bij checkpoints in de bezette Palestijnse gebieden.

De tentoonstelling en het festival worden georganiseerd door gate48, platform voor kritische Israeli's die in Nederland leven. De foto's uit de tentoonstelling zijn te zien op:
http://www.activestills.org/Whatuthinkusee/whatuthinkusee.html

Noot voor redactie,