Gemeente Delft

Eerste Culturele Weekend in Delft in teken van Dagelijkse Rituelen

Delft Cultuurjaar 2009 krijgt extra glans met een nieuw fenomeen: de Culturele Weekenden. Vier weekenden is de stad het decor van een bijzondere mix van theater, muziek, beeldende kunst en literatuur. Het eerste Culturele Weekend Dagelijkse Rituelen in Delft valt in het Pinksterweekend, op zaterdag 30 en zondag 31 mei. Actrice en zangeres Ricky Koole, jazztalent Kim Hoorweg en het funky Bongomatik treden op en muziektheatergezelschap Orkater is te gast bij Theater de Veste. Ondernemende bezoekers kunnen op Wereldreis langs rituelen van verschillende culturen of een romantische Vroege Vogel Date hebben.

Slagwerker en componist Arend Niks, bekend van Corrie en de Grote Brokken en Nenette et les Zezettes, stelde speciaal voor Delft Cultuurjaar 2009 een gevarieerd programma samen. Op twee podia treden naast Ricky Koole, Kim Hoorweg en Bongomatik, Artvark Saxophone Quartet en ZAPP! op. Ook kan het publiek op verschillende plekken in de stad genieten van theater. Tijdens drie workshops hebben theatermakers Ria Marks en Titus Tiel Groenestege (muziektheatergezelschap Orkater) met Delftse acteurs en actrices een reeks performances ontwikkeld. Geïnspireerd door de 'ongevierde' rituelen van het leven komen zij tot subtiele acts, die het publiek een andere kijk op de werkelijkheid geven. In de aanloop naar dit eerste Culturele Weekend, vindt in Theater de Veste de speciale festivalweek 'Delfts Rood' plaats met muziektheatergezelschap Orkater. Ook de voorstelling 'Blackface' die dit project afsluit, valt in het Culturele Weekend.

VertelVoorstelling Ik mis je zo!

Naast muziek en theater, zijn er verschillende tentoonstellingen in musea en galeries te bezichtigen en workshops te volgen. Zo kunnen zaterdagochtend jazzliefhebbers een workshop volgen bij Kim Hoorweg en 's middags samen met haar het podium betreden. Een hele andere kijk op rituelen, krijgen bezoekers bij de VertelVoorstelling Ik mis je zo! op Algemene begraafplaats Jaffa. Op zaterdag 30 mei nemen medewerkers van de begraafplaats bezoekers mee op een route over de begraafplaats en vertellen over de historie van Jaffa en zijn bijzondere graven. Tijdens vier rondleidingen vertellen vertellers aangrijpende anekdotes over afscheid nemen.

Eerste Pinksterdag op Vroege Vogel Date

Eerste Pinksterdag kunnen singles en geliefden heel romantisch beginnen met de Vroege Vogel Date. Vrijgezellen die hun ontbijtje niet alleen willen nuttigen tijdens Pinksteren of geliefden die elkaar willen verrassen, klimmen met een picknickmand in de Canal Hopper om door de Delftse grachten te varen bij de Vroege Vogel Date. Het startpunt is bij het T(oeristisch) I(nformatie) P(unt) aan de Hippolytusbuurt. Vanaf het middaguur kunnen bezoekers op Wereldreis door Delft langs rituelen in verschillende culturen. Vanuit DOK, waar de hele middag een muziek- en theaterprogramma is, vertrekken de reizigers voor een tocht langs bijzondere plekken in de stad waar activiteiten plaatsvinden zoals optredens, ceremonies, workshops, lezingen en tentoonstellingen. Een 'reisleider' praat zijn gasten onderweg bij over hetgeen hen te wachten staat.

Voor Ik mis je zo!, de Vroege Vogel Date en de Delftse Wereldreis is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via info@delftcultuurjaar.nl.

Delft Cultuurjaar 2009

Cultuur in Delft is bijzonder en kent vele facetten. In het Cultuurjaar 2009 toont Delft met veel trots nog meer haar culturele specialiteiten. Het Delft Cultuurjaar trakteert inwoners en bezoekers van de stad een jaar lang op een uitgebreid cultureel programma. Vier culturele weekenden afgewisseld met grootschalige, interactieve voorstellingen, tentoonstellingen en festivals zetten Delft een jaar lang in vuur en vlam.

Culturele Weekenden tijdens Delft Cultuurjaar 2009:
* Dagelijkse rituelen in Delft - 30 en 31 mei
* Wereldculturen Festival - 26 tot en met 28 juni
* Delft op de kaart - 12 en 13 september

* De Delftse Loop der Dingen - 24 en 25 oktober

Kijk voor het totale programma en meer informatie op www.delftcultuurjaar.nl.

Noot voor de redactie (