Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 mei 2009

Tentoonstelling 'Van kraplap tot klepbroek' in Nieuw Land

Lelystad ­ Recente foto's van Spakenburgse vrouwen en poppen en oude prenten met traditionele streekkledij zijn te zien in de tentoonstelling 'Van kraplap tot klepbroek'. Voor het eerst laat Nieuw Land uit eigen collecties afbeeldingen en objecten zien waarbij klederdracht een grote rol speelt. Nieuw Land draagt hiermee bij aan het nationale 'Jaar van de Tradities'.

Blikvangers van de tentoonstelling zijn de recente foto's van Bert Verhoeff die in de collectie van Nieuw Land zijn opgenomen. Zij laten zien hoe draagsters van de Spakenburgse klederdracht traditie combineren met het moderne leven. De foto's werden gemaakt voor het project 'Kuiven & kraplappen', dat resulteerde in een rijk geïllustreerd boek, dat in de winkel van Nieuw Land te koop is.

Een centrale plaats in de tentoonstelling wordt ingenomen door de miniatuur klederdrachtpoppen die gemaakt zijn door de poppenmaakster mevrouw G.M. Klok-Muntjewerf uit Epe. Ook interessant zijn de prenten die Valentijn Bing en Jan Braet von Überfeldt in 1857 in afleveringen publiceerden. Hun verzameling wordt beschouwd als de 'bijbel' van de negentiende-eeuwse plattelandskleding. Afgebeeld zijn onder meer klederdrachten uit Urk, Schokland, Marken en Volendam.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar twee karakteristieke kledingstukken die ook in de tentoonstelling zijn opgenomen. Hoewel de nadruk ligt op klederdrachten uit het voormalige Zuiderzeegebied, zijn ook andere regio's vertegenwoordigd.

De tentoonstelling is bij Nieuw Land te zien van 30 mei tot en met 13 september 2009. Kijkt u voor meer informatie en onze openingstijden op www.nieuwlanderfgoed.nl