Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 mei 2009

PERSBERICHT

HALINA REIJN ONTVANGT PRIJS 'BESTE ACTRICE' VOOR OPTREDEN IN POLEN

De jury van het International Theatre Festival KONTAKT in Torun te Polen heeft afgelopen nacht bekend gemaakt dat de prijs voor beste actrice van het festival naar Halina Reijn gaat. Vorige week zaterdag 23 mei speelde ze er haar solovoorstelling La voix humaine (Toneelgroep Amsterdam), geregisseerd door Ivo van Hove.

Reijn over haar prijs: "Ik ben zeer vereerd. Een monoloog is altijd een enorme uitdaging voor een acteur, en om hem op te voeren in het buitenland is - eerlijk gezegd - behoorlijk spannend. Maar de warme ontvangst en geweldige reacties van het publiek in Torun hebben een diepe indruk op me achtergelaten."

De Franse dichter, theaterauteur en cineast Jean Cocteau schreef La voix humaine in 1927. Het stuk is een van de weinige monologen in het wereldrepertoire die voor een vrouw zijn geschreven. Reijn vertolkt de rol van een wanhopige vrouw die in de steek is gelaten door haar minnaar. Regisseur Ivo van Hove vond in haar de uitgelezen actrice om de complexe gevoelswereld van de vrouw tot leven te wekken.

La voix humaine ging in februari 09 in Antwerpen in première en is in augustus, oktober t/m december 09 en juni 10 in Nederland te zien. In september 09 speelt de voorstelling op het New Island Festival in New York, als onderdeel van de NY400 viering.

EINDE PERSBERICHT