Zeehondencreche Pieterburen

Spelen werd een marteling

Jan Koning van Vlieland zag vrijdagavond op de zandbank Engelse Hoek deze zeehond, die op een gruwelijke manier in een stuk net verstrikt zat. Mogelijk tijdens de jacht op voedsel, maar misschien ook uit speelse nieuwsgierigheid was hij in het net verward geraakt en door zijn geworstel om weer los te komen sneed het net diep in zijn lichaam.
Op een gruwelijke manier in een stuk net verstrikt Toen ook zijn achterflappen en staart verward raakten, kon het arme dier amper meer bewegen. Jan Koning waarschuwde onmiddellijk de Terschellinger Hessel Wiegman, die met een snelle boot van Rederij Noordgat naar de zandbank voer.
Snelle boot van Rederij Noordgat
Behoedzaam heeft Hessel het arme dier opgepakt en met de snelle boot naar Harlingen gebracht, waar de ambulance van de inmiddels gewaarschuwde Zeehondencrèche al stond te wachten. Ter plaatse werd een deel van het net losgemaakt, zodat de zeehond zich tenminste wat meer kon bewegen. De rest van het net was zo diep in de wonden getrokken, dat de dierenarts in Pieterburen die nacht uren nodig heeft gehad om het marteltuig te verwijderen.
Nettenslachtoffer
Nettenslachtoffer
Rust, goede verzorging en eten zijn nu de geneesmiddelen waarmee we hopen deze jonge zeehond (naar schatting twee jaar oud) weer spoedig gezond te kunnen vrijlaten.
Dit soort ronddrijvende netten vormen één van de grootste gevaren voor alle dieren in de zee. Netten blijven altijd vangen, ook als ze niet meer aan een schip vastzitten. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze verstrikt raken in dergelijke stukken zwerfnet. Jarenlang heeft de Zeehondencrèche op eigen kosten en in samenwerking met veel vissers vele honderden van deze zwerfnetten ingezameld. Een berg van 900 ton ligt als symbolisch monument achter de crèche in Pieterburen.
Op dit moment wordt er subsidie gegeven aan een instelling om de zwerfnetten en zwerfvuil in te zamelen, naar er is niet voldoende geld om van alle schepen de netten in te zamelen.
Als je dit slachtoffer ziet, is het extra schrijnend dat nog niet alle vissers hun netten voor niets in kunnen leveren. Wordt het geen tijd dat we de vissers belonen als ze oude netten vinden en die inleveren?

30-05-2009 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart

sms ZEEHOND aan naar 5757!