Ingezonden persbericht


Persbericht 30 mei 2009

D66-politici domineren op het web
GroenLinks en CDA voeren de actiefste internetcampagne.

Meer dan 5000 mensen hebben de voorbij weken gestemd voor de Beste én Slechtste webpoliticus van de Europese verkiezingen. D66-lijsttrekker Sophie in ?t Veld is door het publiek uitgeroepen tot Beste Webpoliticus. Op de valreep passeerde zij de gedoodverfde favoriete Natasja Oerlemans (Partij voor de Dieren). Dankzij een succesvolle oproep door het campagneteam van D66 kreeg In ?t Veld honderden stemmen extra. Naast de publieksprijs zijn ook juryprijzen verdeeld. Volgens de vakjury is niet In ?t Veld, maar haar jonge partijgenoot Ivo Thijssen de Beste Webpoliticus. Hij valt op door zijn ongeëvenaarde activiteit op de sociale netwerken.

De Europese verkiezingen krijgen geringe aandacht in de landelijke media. Politieke partijen proberen via de nieuwe media de alsmaar zwevende kiezer te bereiken. YouTube, Hyves, Facebook en Twitter worden ingezet om het electoraat in beweging te krijgen.

D66, CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren voeren een actieve webcampagne. VVD en PvdA zetten beduidend minder in op het internet en de PVV ontwijkt de nieuwe media. SP maakt haar reputatie op het web niet waar tijdens deze Europese verkiezingsstrijd. Dit blijkt uit onderzoek van BesteWebpoliticus.nl en communicatiebureau Hendrikx van der Spek.

Van de nieuwe partijen profileert Libertas zich sterk op het internet. Van de vakjury kreeg lijsttrekker Eline van de Broek (28) een hoge waardering. Zij heeft dankzij het internet snel naamgemaakt. Het internet is niet alleen het terrein van jonge politici. Ook oudgediende Wim van de Camp (CDA) gaat helemaal voor de moderne media. Hij heeft zich vol overgave op Twitter gestort, aldus de vakjury.

Prijzen
Beste Webpoliticus juryprijs:

1. Ivo Thijssen (D66)

2. Wim van de Camp (CDA)

3. Eline van den Broek (Libertas)

Beste Webpoliticus publieksprijs:

1. Sophie in ?t Veld (D?66)

2. Natasja Oerlemans (PvdD)

3. Judith Sargentini (GroenLinks)

Beste website

1. Zin in Europa (GroenLinks)

2. Europa2009 (CDA)

3. Eline.info (Libertas)

Beste weblog

1. Sophie in ?t Veld (D66)

2. Judith Sargentini (GroenLinks)

3. Esther de Lange (CDA)

Slechtste webpoliticus

1. Geert Wilders (PVV)

2. Barry Madlener (PVV)

3. Wim van de Camp (CDA)

Verkiezing
Hendrikx Van der Spek is de organisatie achter BesteWebpoliticus.nl. Het communicatieadviesbureau deelde in 2006 al eerder prijzen uit in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezing van Beste Europese Webpoliticus liep van begin april tot 29 mei.

EINDE PERSBERICHTIngezonden persbericht