NOVA

Gevangenen Guantanamo Bay welkom in Montana

30 mei 09 - Door Willem Lust en Merel Miedema

Ondanks de weigering van de Senaat om geld vrij te maken voor de sluiting van Guantanamo en verzet vanuit zijn eigen Democratische Partij, houdt de Amerikaanse president Barack Obama vast aan zijn plan: Guantanamo Bay moet sluiten.

Rotzooi
Het openen en openhouden van het detentiekamp op Guantanamo Bay, Cuba, heeft het morele gezag van de Verenigde Staten aangetast, en de 'rotzooi' moet worden opgelost, houdt president Barack Obama vol. De Amerikanen gebruiken hun marinebasis Guantanamo Bay op Cuba sinds 2002 als gevangenis voor terreurverdachten. Maar een meerderheid van de Amerikanen wil geen terroristen in het land, en dus moeten ze blijven zitten waar ze zitten.

Ontsnapt
Obama heeft gezegd dat de regering de zaak van elke afzonderlijke gevangene bestudeert. Gevangenissen in de VS worden ook voor de zwaarste criminelen streng genoeg bewaakt, zo stelt Obama: "Nog nooit is iemand uit onze supermax-gevangenissen ontsnapt".

Er is in het hele land maar één stadje dat de gevangenen wél wil hebben. Graag zelfs! Correspondent Willem Lust doet verslag uit Kansas en Montana.

In dezelfde uitzending

Twintig jaar na het Tiananmen-protest

30 mei 2009