Ingezonden persbericht


WATERPOLITIE CONTROLEERT PLEZIERVAART OP HET IJ

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in samenwerking met het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en de Koninklijke Marechaussee op zaterdag 30 mei tussen 10.00 en 18.00 uur een recreatievaartcontrole gehouden op het afgesloten IJ in Amsterdam.

De controle richtte zich op snelle motorboten, sloepen en pleziervaartuigen met een marifoon aan boord, Het accent lag op vaargedrag, veiligheidsmiddelen, alcoholgebruik en vaarbewijzen. Alle schippers hebben een alcoholtest ondergaan. Niemand had te veel gedronken.

In totaal zijn door de Waterpolitie 13 bekeuringen uitgeschreven. In vier gevallen was de schipper niet in het bezit van het verplichte vaarbewijs. De andere bekeuringen waren voor het niet stuurboordwal varen, het niet dragen dodemanskoord, het niet tonen van het registratiebewijs snelle motorboten en het ontbreken van reddingsvesten. Bij één van de schippers werd een vals vaarbewijs in beslag genomen. Over de herkomst van dit document stelt de Waterpolitie nog een nader onderzoek in.

Het Agentschap Telecom nam een illegale marifoon in beslag en schreef twee bekeuringen uit voor marifoons die technisch niet in orde waren.

Er volgen in dit vaarseizoen meer van dit soort controles op het IJ te Amsterdam. //// (i)

(i) (