Topprogramma bij dertiende Ribs & Blues in Raalte


Met onder meer Alain Clark, Solomon Burke en Cuby & Blizzards

RAALTE, 20090425 -- Recessie of niet, voor het jaarlijkse Ribs & Blues Festival tijdens Pinksteren in Raalte (Overijssel) heeft de organisatie dieper dan ooit in de buidel getast. Dat heeft de beste programmering in de 13-jarige geschiedenis van het grootste gratis bluesfestival van Noord- en Oost-Nederland festival opgeleverd. Van de volgens de luisteraars van 3 FM 'Beste zanger van Nederland' Alain Clark tot 'the king of Rock and soul Solomon Burke en de levende legende Cuby & Blizzards. Aangevuld met 10 bands uit de VS, Canada, Engeland, Ierland en Nederland.

Voor het dertiende jaar staat Raalte tijdens Pinksteren 2009 in het teken van het immer groeiende Ribs & Blues festival. In 2008 bezochten al tussen de 35 en 40.000 bezoekers dit grootste gratis toegankelijk festival voor blues, bluesrock en Americana van Noord- en Oost-Nederland in hartje Raalte op festivalterrein de Domineeskamp. Daarvoor werd toen flink geínvesteerd in een noodzakelijke uitbreiding van het festivalterrein in het hartje van het dorp (op o.a. loopafstand van station Raalte). Dit jaar is veel aandacht besteed aan het aantrekken van de beste bands waardoor de line-up de beste is geworden sinds Ribs & Blues voor de eerste keer werd georganiseerd. Toch is op beide Pinksterdagen alles nog steeds gratis toegankelijk en worden normale prijzen voor drank en eten gevraagd.

De vaak bewonderde goede sfeer is te danken aan de ervaren (met bijna 600 vrijwilligers) en natuurlijk heel veel te luisteren, te zien en te doen. In totaal 11 bands uit de VS, Canada, Engeland, Ierland en Nederland (Solomon Burke, Cuby & The Blizzards, Fabulous Thunderbirds, Hokie Joint, Danny Bryant, Dana Fuchs, Blasters, Big John Bates & Voodoo Dollz, Rhytm Chiefs, Eric Sardinas, Samuel Eddy) komen op beide Pinksterdagen live in actie.
Maar ook voor iedereen die minder van blues, bluesrock en Americana-muziek houdt is er van alles te doen. Uniek zijn de Louisiana-grillhouses waarin op originele Cactus Joe's de lekkerste spareribs worden bereid. Dit jaar is er zelfs een Sparerib Experience waarbij 4 heel verschillend smakende spareribs kunnen worden geproefd; van de klassieke versie tot een pittige of juist honingsmaak.
Voor de jongsten is er Kids Corner (met Kindercircus, schminken, pony rijden, brood bakken) en voor de oudere jeugd i.s.m. outdoorcentrum Omni Mobilae het Adventureland waarbij o.a. op zo'n 8 meter hoogte door de lucht geslingerd kan worden.
Liefhebbers van (internationale) straatartiesten kunnen hun hart ophalen in Theaterland waar de beste artiesten uit Duitsland, België en Argentinië hun kunsten zullen vertonen.
Heel bijzonder is 'Art of Noise', een expositie van de vinylkunstenaar Henk Zielman. Met behulp van een verzameling van naar schatting 50.000 elpee's maakt hij de meest verbluffende kunstwerken.
Ribs & Blues 2009 is eerste Pinksterdag 31 mei (13.00-01.30uur) en tweede Pinksterdag 1 juni (13.00-20.30uur) gratis te bezoeken.

Op zaterdagavond 30 mei is op hetzelfde terrein de gezellige Raalter Pinkster Party met niemand minder dan Edisonwinnaar Alain Clark en het Zwolse supertalent Bertolf (Another Day). Clark werd door de luisteraars van 3 FM eind april uitgeroepen tot 'Beste Zanger van Nederland.' Hij is zo druk met zijn internationale doorbraak in o.a. het Verenigd Koninkrijk dat zijn optredens in Nederland zeldzaam zullen worden. Kaarten voor deze bijzondere muzikale topavond kosten in de voorverkoop slechts 10 euro en 's avonds 15. Alle info op www.ribsenblues.nl