Ingezonden persbericht


---
Clubs uit tien verschillende landen op het IKST 2009

RUURLO ­ FC Cukaricki-Stankom is de laatste club die is toegevoegd aan het deelnemersveld van het Internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi 2009. Na één jaar afwezigheid neemt FC Cukaricki-Stankom dit jaar voor de zesde keer aan het IKST deel. De Serviërs eindigden van 2003 t/m 2007 op respectievelijk een 1e, 3e, 4e, 2e en 9e plaats. Met hun 9e plaats in 2007 wist de club uit Belgrado zich niet te kwalificeren voor het toernooi in 2008. De alom geprezen voetbalschool verzekert de organisatie van het IKST echter bij monde van algemeen secretaris Nenad Popovic dat hun prestatie in 2007 als 'uitglijder' te betitelen valt en dat er tijdens het komende Pinksterweekend weer terdege rekening met Cukaricki gehouden dient te worden.

Met de inschrijving van FC Cukaricki-Stankom is het deelnemersveld voor de 25e editie van het IKST rond en ziet er met ploegen uit maar liefst 10 verschillende landen (een absoluut record!) als volgt uit: België KAA Gent
Duitsland Tennis Borussia Berlin
Finland FC TPS Turku
Nederland Ruurlo Onder-21, De Graafschap, Sparta Rotterdam Polen KS Górnik Zabrze
Servië FC Cukaricki-Stankom
Tsjechië FC Tescoma Zlín
Turkije Ankaraspor AS
Zuid-Afrika Ajax Cape Town
Zweden IF Elfsborg

Drie debutanten
KS Górnik Zabre, Ankaraspor AS en Ajax Cape Town maken voor het eerst hun opwachting op sportpark 't Rikkelder in Ruurlo. Klub Sportowy Górnik Zabrze is een club uit de stad Zabrze in Polen. De club speelt op het hoogste niveau in Polen, de Ekstraklasa. De club is opgericht op 14 december 1948. De naam Górnik betekent in het Pools mijnwerker en verwijst naar de mijnbouw waar de stad Zabrze haar ontwikkeling aan heeft te danken.
Górnik Zabrze kent een rijke historie met 14 landskampioenschappen en 6 bekerwinsten. De club kwam 20 seizoenen uit in diverse Europese competities uit. Het grootste internationale succes werd behaald in het seizoen 1969/1970. Górnik haalde in dat seizoen de finale van de Europacup II, maar verloor met 2-1 van Manchester City.
Het team dat op het IKST debuteert is op dit moment koploper in de Regionalna Liga Juniorów, waar Polen er vier van heeft. De winnaars van deze liga's spelen uiteindelijk om het Pools kampioenschap. Ankaraspor AS maakt als eerste Turkse club haar debuut op het IKST. Ankaraspor speelt op het hoogste niveau, de Turkcell Super League. Ook de jeugdploeg van deze club uit Ankara speelt op het hoogste niveau. Het team bezet momenteel een plaats in de middenmoot. Ajax Cape Town is de derde debutant op het IKST 2009. De contacten met deze Afrikaanse club zijn tot stand gekomen via Jan Pruijn, onder andere oud-trainer van NEC Nijmegen en thans technisch directeur van Ajax Cape Town, dat in de hoogste divisie de Premier Soccer League uitkomt. Ajax Kaapstad werd opgericht in 1999 door de fusie van Seven Stars en Cape Town Spurs. AFC Ajax NV is voor 51 procent eigenaar van deze club en wil zo het netwerk om talenten op te sporen in Zuid-Afrika uitbreiden. Tot voor kort zijn Steven Pienaar en Stanton Lewis de enige talenten die de stap naar Amsterdam hebben weten te maken. Voor de fusie heeft Ajax al wel Benni McCarthy van Seven Stars gekocht. Dit jaar maakten ook Daylon Claasen en Eyong Enoh de overstap naar Ajax.
Met de komst van Ajax Cape Town zal voor het eerst een club uit Zuid Afrika, dat hiermee overigens het 27e land is dat op het IKST vertegenwoordigd is, aan het toernooi deelnemen.

De winnaar van de laatste editie van het IKST, het Zweedse IF Elfsborg, keert in 2009 terug naar Ruurlo. De ploeg uit Boras wist in de finale van het IKST 2008 Nederlands kampioen Sparta via strafschoppen te verslaan. Deze strafschoppen waren noodzakelijk omdat beide ploegen, ook in de verlenging, niet wisten te scoren. IF Elfsborg komt voor de vijfde keer naar Ruurlo. Ook verliezend finalist Sparta Rotterdam komt opnieuw terug naar Ruurlo. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door Tennis Borrusia Berlin, KAA Gent, FC TPS Turku en Ruurlo Onder-21.

Het Internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi wordt op 30, 31 mei en 1 juni 2009 gehouden op sportpark 't Rikkelder aan de Fürstenauerstraat 2 in Ruurlo.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IKST-organisator Hans Schur= ink

Internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi Hans Schurink Tel.: 045-5425743 (privé)
Mob.: 06-23919699
Website: www.karelstegemantoernooi.nl
www.achterhoekvoetbal.nl
E-mail: ikst@planet.nl