Ingezonden persbericht


Festival EUROPA CANTAT Utrecht
van the Amsterdam Baroque Choir tot The Sound of Music

Wereldberoemde koren, vocale ensembles en dirigenten treden op tijdens het internationale festival EUROPA CANTAT dat van 17 t/m 26 juli in Utrecht plaatsvindt. Overal in de stad klinken zingende stemmen: in kerken en concertzalen, in de Jaarbeurs, op pleinen, terrassen en boten in de gracht, en zelfs vanuit onderaardse gewelven. Het Utrechtse publiek kan luisteren naar ruim honderd concerten.

Ton Koopman met het Amsterdam Baroque Choir and Orchestra, het Groot Omroepkoor, Groove for Thought (USA), Rajaton (Finland), Psallentes (België), de Ale Möller Band (Zweden), Ensemble Vocal Cornelius Trantow (Duitsland), Raj Mohan, Rock4 en Fontys Jazz Choir en meer treden op tijdens het internationale festival EUROPA CANTAT, een tiendaags zangfestijn dat voor het eerst in vijftig jaar in Nederland gehouden wordt. 2700 koorzangers en dirigenten uit de hele wereld komen naar Utrecht voor workshops en concerten. Op het programma staan zo'n honderd vocale concerten uit alle hoeken van de wereld en in alle genres: klassiek, gospel, vocal jazz, musical, mantra's, tango, salsa, rap, gregoriaans, jiddisch, beatboxing, rock, pop en wereldmuziek. Ook zijn er drie wereldpremières van koorwerken te horen, waaronder een Utrecht Jubilate van Vladimir Godar (Slovakije).

Jonge zangers
Jonge mensen de lol laten beleven van zingen, dat is een van de doelstellingen van het festival. Daarom zijn er veel jonge koren te horen. Het EUROPA CANTAT Kamerkoor - eenmalig voor dit festival samengesteld uit jonge zangers uit de hele wereld - gaat aan het werk met de Letse dirigent Kaspars Putnins. Het World Youth Choir - talentvolle conservatoriumstudenten uit verschillende landen - komt optreden en ook de nationale jeugdkoren van Noorwegen, Frankrijk, Estland en Nederland zingen in Utrecht.

Zelf komen zingen
Liefhebbers van zingen en koren kunnen hun hart ophalen aan de concerten, en ook actief meedoen met het festival. Elke dag zijn er workshops van een ochtend, zogeheten discovery ateliers, waar (beginnende) zangers de mogelijkheden van hun stem ontdekken, met muziek van rap tot barok en van Bach tot boventonen. Op het Domplein - het hart van het festival - kan iedereen meedoen aan Open Singing: elke dag om 17.00 uur massaal zingen, evenals 's avonds in de Jaarbeurs. Meezingen kan ook met The Sound of Music (metershoog geprojecteerd op een scherm op het Domplein) of het Poverty Requiem, een muzikale aanklacht tegen de armoede in de wereld. Een greep uit het overige programma: op vrijdag 17 juli vaart 's avonds een vloot van zingende boten door de Oudegracht, op het Domplein zijn er dagelijks optredens van vocale bandjes en sing-a-songwriters en kan men in de karaoke-kar lekker zelf galmen. Het Louis Hartlooper Complex vertoont de hele week koorfilms.

Traditie
EUROPA CANTAT is een netwerk van koren, zangers en dirigenten in Europa. De federatie bestaat sinds 1960 en organiseert elke drie jaar een groot zangersfestival in een Europese stad. Doel: de kwaliteit van vocale muziek en het contact tussen verschillende culturen bevorderen.

Kaarten voor de concerten kosten ¤ 12,50 en in de voorverkoop ¤ 10,-. Dagkaarten kosten ¤ 50,- voor een workshop en concertbezoek op die dag. Vanaf 30 mei staan alle concerten op de site en kunnen kaarten worden besteld.

www.ecu2009.nl

Persberichten en foto's te downloaden van internet http://www.sowieso030.com/index_nl.html.php?pagina=downloads

Er zijn interviews met artistiek leider mogelijk, dirigenten, koren, of nog anders! Bel/mail bij interesse. SOWIESO 030

Evelyne Levêke
evelyne@sowieso030.com - www.sowieso030.com

NEDERLAND
Jansveld 31, 3512 BE Utrecht
Postbus 553, 3500 AN Utrecht

030 - 785 5887
06 - 4500 8427

DEUTSCHLAND
Krossener Strasse 27, 10245 Berlin
Postfach 350254, 10211 Berlin

030 - 503 47141
01577 - 5181862