12e Open Weekend Struisvogelboerderij Monnikenwerve


Uniek gratis evenement bij Struisvogels in Sluis

SLUIS, 20090417 -- Op Pinksterweekend, 30, 31 mei en 1 juni organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve te Sluis voor de 12e keer haar jaarlijkse Open Weekend. De deuren zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur, toegang en rondleidingen zijn tijdens dit weekend gratis. Wat in 1997 voor familie de Bruijckere begon als een hobby groeide uit tot een attractie met als gevolg dat tijdens het Pinksterweekend van 1998 er voor het eerst een Open Weekend was. De afgelopen jaren wisten er steeds enkele duizenden bezoekers de weg naar Monnikenwerve te vinden met Pinksteren, de verwachtingen voor de editie van 2009 zijn dan ook hoog gespannen.

Er is dan ook heel wat te beleven op Monnikenwerve, vanzelfsprekend zijn er de Struisvogels, inmiddels ongeveer 150 stuks. Van kleine kuikens tot de immense broeddieren, alles is van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleidingen die ieder uur worden gehouden (indien nodig vaker) komt de bezoeker alles te weten over deze van oorsprong Afrikaanse loopvogel. Wat eten ze, hoe oud kunnen ze worden, hoe hard kunnen ze lopen, wanneer steken ze hun kop in het zand, maken ze geluid etc.

In de gezellige tearoom met uitzicht over de weilanden kan men onder het genot van een drankje alle vogels nog eens grondig observeren, bij goed weer is er vanzelfsprekend ook een terras. Maar ook als de zon het laat afweten is er niets aan de hand, de bezoeker kan alle vogels ook vanuit de schuren bekijken, dus zelfs bij regenachtig weer is Monnikenwerve prima te bezoeken.

In het vernieuwde winkeltje kan men diverse struisvogelproducten zien. Zo zijn er de prachtig glimmende eieren die uitstekend als decoratie dienen. Van de eieren wordt er tevens een overheerlijke likeur bereid (een soort advocaat), die natuurlijk verkrijgbaar en te proeven is. Ook is er traditiegetrouw de inmiddels bekende struisvogelcake voor bij de koffie. Eén struisvogelei is genoeg om 7 of 8 cakes mee te bakken, het ei heeft namelijk de inhoud van ongeveer 25 kippeneieren!

Het hoofdproduct van de struisvogel is het lekkere en cholesterolarme Struisvogelvlees. Tijdens dit weekend is het vers verkrijgbaar en men kan het tevens proeven van de barbecue. Zo is er een broodje struisvogelhamburger of struisvogelkroket voor de fijnproever. De veren worden verwerkt in o.a. plumeaus en het vet van de struisvogel wordt verwerkt tot cosmeticaproducten, zoals struisbalsem en huidlotion.

Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Natuurlijk kunnen ook zij alle dieren van dichtbij bekijken, wie wil en durft mag ze zelfs langs de lange nek aaien. Voor wie dit niet durft zijn er altijd nog de leuke struisvogelknuffeldieren. In de schuren zijn er diverse kraampjes met producten zoals honing, Zuid-Afrikaanse wijnen enz.

Altijd wel wat te doen
De familie de Bruijckere is al druk bezig met de voorbereiding. "Ik hoop dat het net zo druk wordt als vorige jaren, veel mensen komen zelfs elk jaar enige malen kijken hoe het met mijn vogels gaat" vertelt eigenares Susanne de Bruijckere enthousiast. " Voor mij is dat het bewijs dat bezoekers het hier naar hun zin hebben en vaak net zo verliefd worden op de dieren als ik zelf. Mijn broeddieren heb ik dan ook een naam gegeven, ze lopen hier al sinds het begin rond en het zijn gewoon huisdieren geworden. Ik ben er de hele dag mee bezig en het verveelt nooit, de dieren zijn erg aanhankelijk. Door er zoveel mee bezig te zijn ga je hun karakter kennen en daardoor zijn ze naar mij toe absoluut niet gevaarlijk. Het bedrijf veranderde dan ook ieder jaar, er kwamen meer vogels, stallen en weilanden, tevens hebben we hard gewerkt aan de toegankelijkheid van de boerderij zodat ook mindervaliden alles goed kunnen zien. Meer broedvogels houden betekent automatisch dat er ook meer eieren worden geraapt. De broedmachine werd te klein en dus hebben we sinds enkele jaren een heel grote broedmachine waar wel 600 eieren in kunnen. We proberen ieder jaar voor vernieuwing te zorgen, maar wel zo dat het niet boven ons uit groeit. De dieren krijgen altijd voorrang en geen enkele verandering mag ten koste gaan van de aandacht en verzorging die de Struisvogels krijgen.

Vernieuwingen
Toch is er voor de bezoeker die ieder jaar terugkeert weer wat veranderd. Er kwam een grote nieuwe stal bij, vlak achter de tearoom. Deze stal werd speciaal gebouwd om de kuikens die pas geboren zijn een extra mooie binnenruimte te geven waar ze lekker kunnen rennen. De stal is eigenlijk een soort serre, er is veel lichtinval en bij een beetje zonnig weer is het direct behaaglijk warm voor de allerkleinsten. Bij mooi weer kunnen de kleintjes lekker naar buiten om in de zon te lopen en in het gras te pikken.

Tijdens dit Open Weekend is Struisvogelboerderij Monnikenwerve dan trots om haar eigen merk lederwaren te presenteren: "F.Lorinz". De collectie is inmiddels zo uitgebreid, dat ze zich kan meten met alle grote merken. Na elf jaar ervaring en een lange zoektocht naar fabrikanten die op kleine schaal voor Monnikenwerve konden produceren kon de stap naar een eigen huismerk eigenlijk niet uitblijven. De afwerking is perfect en iedere tas of portemonnee is uniek. De nieuwe collectie vindt u op www.florinz.nl

Sinds enkele jaren is Struisvogelboerderij Monnikenwerve ook op internet te bezoeken. Surf naar: www.destruisvogel.nl voor een voorproefje op deze Pinksterdagen. U vindt Struisvogelboerderij Monnikenwerve op het volgende adres:
WAAR:
Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Hogeweg 1
4524 KG Sluis (tussen Sluis en Aardenburg richting Heille)
Tel. 0031-117-492131
www.destruisvogel.nl
info@destruisvogel.nl
WANNEER:
30, 31 mei en 1 juni 2009 van 10.00-18.00 uur.

ingezonden persbericht