Stand van zaken A/H1N1 30/05 : twee nieuwe bevestigde gevallen van in België

30/05/2009 22:29

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat bij een nieuwe serie analyses, vandaag twee nieuwe gevallen van A/H1N1-griep bevestigd werden bij landgenoten. Vijf andere stalen testten negatief.

In het eerste geval, gaat het om een volwassen man uit Limburg die op zaterdag 23 mei vertrok uit Costa Rica via Madrid. Op het vliegtuig zat hij naast een passagier die vermoedelijk besmettelijk was. De man werd dinsdagavond ziek en contacteerde vrijdag zijn huisarts die in overleg met de Gezondheidsinspecteur van de Vlaamse Gemeenschap besloot om een test te laten uitvoeren die vandaag positief bleek voor de A/H1N1-griep.

De man was zelf niet besmettelijk tijdens de vlucht, maar omdat hij waarschijnlijk tijdens de vlucht de besmetting opliep, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijsten te controleren. Indien er andere Belgen een risico hebben gelopen tijdens deze vlucht, worden zij door de overheid gecontacteerd. De identiteit van buitenlandse passagiers, wordt overgemaakt aan de gezondheidsdiensten van hun land van oorsprong voor verdere opvolging.

Na zijn terugkeer in het land, had de man nauw contact met negen andere personen. Zij worden vandaag gecontacteerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale geneesmiddelen en hen wordt gevraagd om hun gezondheidstoestand in het oog te houden. De Limburgse patiënt vertoont op dit moment geen griepsymptomen meer en de artsen achten hospitalisatie niet nodig. De man blijft uit voorzorg nog een aantal dagen thuis geïsoleerd en staat onder toezicht van zijn huisarts.

De tweede persoon die vandaag positief bleek voor de A/H1N1-griep, is een jongeman uit Vlaams-Brabant die gisteren terugkeerde uit New York. Hij voelde zich voor zijn vlucht al onwel en contacteerde bij thuiskomst zijn huisarts. Na een test, bleek hij positief voor de A/H1N1-griep en hij werd overgebracht naar het Sint-Pieter ziekenhuis in Brussel. Van de man is geweten dat hij sinds zijn terugkeer slechts met één persoon nauw contact had. Deze persoon werd gecontacteerd en krijgt een preventieve behandeling met antivirale middelen en volgt zijn gezondheid in de komende dagen op.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza blijft alle vermoedelijke gevallen van de A/H1N1-griep in ons land van nabij opvolgen en informeert de pers dagelijks over de stand van zaken.

Contactpersoon voor de pers :

Jan Eyckmans

Woordvoerder

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel