Ministerie van Defensie

Uitreiking Militaire Willems-Orde live te volgen

28 mei 2009, 11.43 uur

Op het Binnenhof in Den Haag worden voorbereidingen getroffen voor de uitreiking van de eerste Militaire Willems-Orde in ruim 50 jaar. De Ridderslag van kapitein Marco Kroon door Koningin Beatrix is vrijdag 29 mei vanaf 9.30 uur rechtstreeks te volgen via internet op defensie.nl. De tv-uitzending wordt door de NOS live uitgezonden op Nederland 1. Leden van de Poolse 6e Air Assault Brigade, die de traditie voortzet van de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade, tijdens de uitreiking van de Militaire Willems-Orde 31 mei 2006 op het Binnenhof.

Vandaag en gisteren kwamen de Poolse 6e Air Assault Brigade, die de traditie voortzet van de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade, en de Amerikaanse 82 (US) Airborne Division aan in Nederland. Beide eenheden werden eerder onderscheiden voor hun rol tijdens operatie Market Garden in 1944. Vrijdag maken ze, met vertegenwoordigers van andere in het verleden onderscheiden eenheden, deel uit van de vaandelgroep op het plein voor de Ridderzaal.

Ridderslag Het hechten van het ereteken bij commando Kroon gebeurt in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, premier Balkenende, minister Van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, Ridders der Militaire Willems-Orde en vertegenwoordigers van regering en parlement. Na de traditionele Ridderslag volgt een defilé langs Hare Majesteit en de nieuwe Ridder door delegaties van de 4 krijgsmachtdelen.

Acties vrijdag bekend Direct na afloop van de ceremonie worden de acties van Marco Kroon en zijn peloton in Uruzgan, die leidden tot het uitreiken van Nederlands hoogste onderscheiding, bekendgemaakt op defensie.nl.