BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 6 mei 2009

PATRICK: RAMPTOERIST
BNN OP ZOEK NAAR DE HUMOR IN CONFLICTGEBIEDEN

Kun je lachen om ellende als je er zelf tot je nek in zit? Zien voormalig kindsoldaten in Sierra Leone de lol van het leven nog een beetje in? En waarvan ligt een Albaniër nou compleet in een deuk? Vanaf zondag 31 mei start BNN met een nieuw programma Patrick: Ramptoerist. In deze vierdelige serie bezoekt Patrick Lodiers achtereenvolgens Sierra Leone, Albanië, Libanon en Haïti. Landen die iedereen kent uit het nieuws, maar die zelfs door de meest avontuurlijke reiziger gemeden worden vanwege de armoede ellende of conflicten die zich er afspelen. En juist daar stelt Patrick de vraag 'Valt er hier nog wat te lachen?'. Patrick: Ramptoerist is vanaf zondag 31 mei tussen 21.55 uur tot 22.30 uur te zien bij BNN op 3.

In het armste land ter wereld, Sierra Leone, staat Patrick langs de lijn bij een wedstrijd van de voetbalcompetitie voor éénbenigen en brengt hij een bezoek aan het populairste humoristische tv-programma van het land. In een gesprek met kindsoldaten probeert hij er achter te komen hoe deze kids lol trappen en wat ze doen om het verleden achter zich te laten. In het corrupte Albanië gaat Patrick langs bij de regisseur en acteurs van dé Albanese politiek satirische comedyshow. Waar scoren deze grappenmakers mee en hoe ver kunnen zij gaan.Tot slot duikt Patrick in het veelzijdige nacht- en gokleven van de hoofdstad Tirana. Zit een gokje wagen de Albaniër echt in het bloed?

In het BNN-programma Patrick: Ramptoerist worden conflictgebieden in een ander, ongebruikelijk perspectief gezet. De focus ligt een keer niet op slachtoffers en daders, maar op humor en vermaak. Zoals gewoonlijk schuwt Patrick de diepte niet: bij de grappige items zoekt hij de achterliggende gedachte en bij de zware onderwerpen vist hij naar de lach. Daarmee geeft Patrick op een hele nieuwe manier stem aan de inwoners en laat hij zien dat zelfs deze landen ooit echte toeristenmagneten zouden kunnen zijn. Al zal het waarschijnlijk nog even duren voordat de touroperators hun bussen richting Sierra Leone sturen.