Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 18 mei 2009

Overijssel lanceert festivalcampagne
Culturele zomer Overijssel van start

De provincie Overijssel start deze week met een campagne waarmee de culturele kant van Overijssel wordt onderstreept. De campagne is onderdeel van het provinciale festivalbeleid. Door vier belangwekkende festivals (inhoudelijk) te ondersteunen laat de provincie zien dat Overijssel op cultureel gebied veel te bieden heeft deze zomer. De aftrap hiervoor wordt op zondag 31 mei gegeven. Op drie locaties in Overijssel vinden optredens plaats die Overijssel in vuur en vlam zetten.

Eind 2008 presenteerde de provincie Overijssel haar plannen om aan de hand van vier beeldbepalende festivals (te weten: Deventer op Stelten, KUNSTen op Straat, Zwart en een nieuw festival in Enschede) de culturele profilering van de provincie naar een hoger plan te tillen. Hiervoor is een intendant aangetrokken en een festivalbureau ingericht. Intendant Jeffrey Meulman voegt aan de vier festivals, in samenwerking met de festivaldirecteuren, een tiental verbindende culturele elementen toe.

Aftrap
In Deventer, Oldenzaal en Zwolle vinden op zondagavond 31 mei gelijktijdig drie optredens van internationale gezelschappen plaats. Na zonsondergang (rond 22.00 uur) verlichten Walk the Plank (Engeland), La Salamandre en Bilbobasso (beide Frankrijk) letterlijk en figuurlijk het donkere Overijssel met hun theatrale vuurspektakels. De optredens zijn gratis toegankelijk.

Walk the Plank - Le Jardin Flambée: de tuinlieden van Walk the Plank zetten de bloemetjes buiten en geven ze dan eerst water zoals het hoort. Maar vervolgens komt in de tuin, temidden van muziek, theater en adembenemende beelden veel meer tot leven dan alleen de natuur. Locatie: Park Vondellaan te Oldenzaal

Le Salamandre - Rêve: De voorstelling begint in een leeg bed. Een trompettist valt in slaap en in zijn verbeelding wordt de nacht verlicht met beelden van vuur. Van elegante vuurbewegingen tot vuurspiralen, van vlammen tot gloeiende objecten. Rituelen, romantiek, angst en het onderbewuste: de dertien circuskunstenaars, musici en acteur van La Salamandre tonen in Rêve hun vaardigheid in het spelen met vuur en emoties. Locatie: De Brink in Deventer

Bilbobasso - A Fuego Lento: De Franse groep Bilbobasso vertelt het verhaal over een gepassioneerde ontmoeting tussen een man en een vrouw, die uitloopt in een vurig liefdesspel. Twee personages spelen verschillende rollen: soms van muziek en geliefde, soms die van pyromaan of dansen. Een voorstelling over liefde, Argentijnse tango en vuur. Locatie: Grote Markt (o.v.b.) in Zwolle

Verbindende culturele activiteiten
Onderdeel van het festivalbeleid zijn de verbindende culturele activiteiten. Hieronder wordt verstaan: het mogelijk maken van bijzondere projecten binnen de genoemde festivals (zoals een kunstproject van Henk Schut en jubileumvoorstellingen van Theatergroep Tuig binnen Deventer op Stelten), het uitbouwen of opzetten van kleinschalige festivals (Gogbot, Twente Biënnale en een nieuw festival in Lutterzand) en het ondersteunen van blijvende culturele initiatieven (Willem Wilmink-wandeling, kunststadje Diepenheim en de route Langs Heilige Huisjes). Voor het ontwikkelen van deze randprogrammering en nieuwe culturele initiatieven wordt ieder jaar een intendant ingeschakeld. Dit eerste jaar is dat Jeffrey Meulman, directeur Nederlands Theaterfestival en eerder onder meer directeur Festival a/d Werf.

Beeldvanoverijssel.nl
In de cultuurcampagne die op 18 mei 2009 start, staat Overijssel centraal als decor voor kunst en cultuur. Er worden beelden getoond van theater, muziek, literatuur en beeldende kunst, letterlijk te midden van het (natuurlijke en stedelijke) landschap. De blauwe luchten verwijzen naar de uitgestrektheid van de provincie en naar de culturele zomer. Belangrijkste peilers in de campagne zijn een kwalitatief hoogwaardig kunstmagazine -met daarin onder meer bijdragen van Jeroen Krabbé, Jonnie en Thérèse Boer, Ilse DeLange en Sara Kroos- en de website www.beeldvanoverijssel.nl. Deze laatste biedt vanaf half mei informatie over de openingsvoorstellingen. Vanaf maandag 1 juni adviseert deze website over het Overijsselse kunst- en cultuuraanbod van komende zomer.