Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT InFocus 29 mei 2009

Europarlementariër Bozkurt (PvdA) in verkiezingsuitzending van de Nederlandse Moslim Omroep: "Sommige politici ontkennen bestaan islamofobie"

Emine Bozkurt geeft toe dat islamofobie toeneemt, ook in Nederland. Dit wordt bevestigd door diverse rapporten. Om het leefklimaat in de Europese Unie te verbeteren zal dit thema dus op de Europese agenda geplaatst moeten worden. Toch blijken niet alle politici hier de noodzaak van in te zien. Sommige politici kiezen er zelfs voor het bestaan ervan te ontkennen. Emine Bozkurt, nummer 2 op de PvdA-kandidatenlijst voor het Europees Parlement, is trots dat zij het in haar eerste termijn als Europarlementariër tot een akkoord over antidiscriminatiewetgeving heeft gebracht. Hoewel zij vrijheid van meningsuiting belangrijker vindt dan vrijheid van godsdienst, wil Bozkurt het punt van islamofobie op de Europese agenda zetten. Maar voor panelgenoot Bart Brandsma, filosoof en auteur van studies over de maatschappelijke tweedeling rond moslims, gaat dit niet ver genoeg. Brandsma verwijt Bozkurt genoegen te nemen met regelgeving. Terwijl politici, aldus Brandsma, juist het lef zouden moeten hebben om een goed klimaat te scheppen en stelling te nemen in pijnlijke zaken - zoals als bijvoorbeeld godslastering. Aan deze uitzending werkten mee: Emine Bozkurt, europarlementariër namens PvdA, Ali Osman Biçen, D66-kandidaat voor het Europees Parlement en filosoof Bart Brandsma, auteur van De hel, dat is de ander.

Klik hier voor de promo!

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit Uitzending: zondag 31 mei 2009 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 De uitzending gaat op de website verder als internetspecial Uitzending en internetspecial zijn blijvend beschikbaar via de website www.nmo.nl Herhaling InFocus: zaterdag 6 juni 2009 van 10.20 tot 10.50 uur op Nederland 2