Gemeente Harderwijk


Streekarchivaat steeds meer digitaal

31/05/2009

Het jaarverslag van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe over 2008 is gepubliceerd. Hierin leest u wat er in het voorbije jaar allemaal gebeurd is rond de archieven en collecties die door het Streekarchivariaat worden beheerd. Het is te raadplegen via www.streekarchivariaat.nl.

Bij het Streekarchivariaat kan je gratis een kijkje nemen in de oude fotoâs, kranten en archiefstukken van de gemeente of van instellingen uit de gemeente. In 2008 is in Harderwijk bijvoorbeeld een aanvulling op het archief van de Remonstrantse gemeente ontvangen, maar ook aanvullingen op de archieven van Tennisvereniging Strokel en de Vereniging Iris en de stadsdichten van de stadsdichter uit 2008. In de archiefbewaarplaats werden twee verguld zilveren bodebussen gevonden waarvan het bestaan en de functie in vergetelheid waren geraakt. Bodebussen zijn waardigheidstekens voor de stadsboden. De teruggevonden exemplaren dateren uit 1728, hoewel er in Harderwijk al in het begin van de zestiende eeuw bodebussen werden gebruikt. Tijdens de raadsvergadering van 15 mei zijn beide bodebussen door de huidige bodes aan de raad getoond. De bodebussen zullen in bewaring worden gegeven aan het Stadsmuseum.

In 2008 werd een begin gemaakt met de digitalisering van de stukken die worden beheerd. Het is de bedoeling dat er vanaf 2010 steeds meer materiaal via www.streekarchivariaat.nl beschikbaar wordt gesteld. Nu is er op deze site ook al veel te vinden, maar dat beperkt zich nu nog vooral tot allerlei teksten over de geschiedenis van de gemeenten Elburg (inclusief Doornspijk), Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek.

In Harderwijk is het Streekarchivariaat geopend op maandag van 09.00-12.30 en 13.30-16.00 uur en van dinsdag tot en met donderdag van 13.30-16.00 uur.


____________________