Trots op Nederland

Nieuws

De visie van TrotsopNederland

MEE DOEN!

TrotsopNederland wil in Nederland een maatschappij opbouwen waarin echte problemen ook écht worden opgelost; waarin een burger weer vertrouwen heeft en kan hebben in de overheid, omdat deze overheid op haar beurt weer vertrouwen heeft in de burger; waarin we handhaven in plaats van gedogen; waarin het karakter van Nederland weer centraal staat en met een zelfbewuste positie in Europa en de rest van de wereld. Die maatschappij kan realiteit worden als burgers kiezen voor een regering met daadkracht en lef.

De visie van TrotsopNederland is:

NEDERLAND ACTIEVER EN WELVARENDER BETEKENT:

o Een land waar iedereen naar vermogen bijdraagt aan een gezonde samenleving.
Alle inwoners van ons land zijn erbij gebaat als mensen energiek meedoen in onze samenleving en dat mogen we dan dus ook verwachten van iedereen die daartoe in staat is, ook van de jongere generatie. Men kan op steun van de maatschappij rekenen als men studeert of verantwoordelijk is voor de opvoeding van kinderen, maar degene die zich onttrekt aan zijn/haar verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving kan en mag niet verwachten dat anderen wel voor hem of haar zullen zorgen. Natuurlijk willen we dat ouderen desgewenst kunnen genieten van een welverdiende rust na een arbeidzaam leven, maar dat wil niet zeggen dat men automatisch zijn baan verliest bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving betekent ook dat van elke burger in Nederland verwacht mag worden dat men de Nederlandse taal voldoende beheerst om een actieve bijdrage te kunnen leveren.

o Een land waar iedereen die mee wil doen ook de kans krijgt om zich tot een volwaardig lid van onze maatschappij te ontwikkelen. Iedereen, ongeacht zijn/haar achtergrond, heeft recht op voldoende kansen tot het ontplooien van zijn/haar talenten, om zodoende een carrière op maat te kunnen ontwikkelen. Onze samenleving is op haar beurt verplicht deze kansen aan haar jeugd te bieden.

o Een land waar iedereen naast rechten ook plichten heeft en daar ook op aangesproken kan worden. De zelfbewustheid van de Nederlanders is een prima karaktereigenschap. Iedereen dient zijn eigen belang in de gaten houden, maar we leven nu eenmaal met zijn allen en we behoren dus voortdurend rekening te houden met elkaar. TrotsopNederland vindt dat mensen elkaar best mogen wijzen op asociaal gedrag en het overtreden van regels. Dat geldt ook voor ouders die hun kinderen niet juist opvoeden. Als we afspreken dat met zijn allen te doen, neemt dit gedrag vanzelf af en wordt het weer plezierig om met elkaar om te gaan. Er zal daarnaast voor moeten worden gezorgd dat mensen die hun rechten of plichten niet of onvoldoende kennen hierover voldoende worden geïnformeerd.

o Een land waar belastinggeld efficiënt wordt ingezet om de problemen in ons land op te lossen.
De belastingdruk in Nederland is veel te hoog als men beziet wat er werkelijk aan problemen wordt opgelost: dat komt omdat de overheid de neiging heeft om haar ambtelijk apparaat steeds verder uit te breiden, steeds meer taken naar zich toe te trekken, en dat ook nog eens steeds inefficiënter doet. Dat moet afgelopen zijn: de overheid moet kleiner en slagvaardiger worden en taken afstoten die niet echt nodig zijn. Overheden moeten ook afgerekend worden op prestatie.

o Een land waar de overheden zuinig met ons belastinggeld omgaan. Zuinigheid en vlijt zijn prachtige Nederlandse eigenschappen waar de overheid echter kennelijk niet van heeft gehoord. TrotsopNederland wil als een zuinige huismoeder met het belastinggeld omgaan. Burgers moeten veel preciezer kunnen controleren hoe de overheden gelden uitgeven, en het kabinet moet direct en krachtig corrigeren indien geld wordt verspild of overheidsorganen niet goed functioneren. De keuze moet in die gevallen uitsluitend zijn tussen snelle verbetering of afschaffing. Ook moeten ambtenaren veel gemakkelijker kunnen worden ontslagen als ze een wanprestatie leveren.

o Een land waar de staatschuld niet aan onze kleinkinderen wordt nagelaten.
Nederland heeft nu nog enorme aardgasbaten die voor een groot deel ten goede moeten komen aan het afbetalen van de nationale schuld. Problemen schuiven we niet door naar volgende generaties: de kosten van wat wij doen of nalaten worden zoveel mogelijk afgerekend met onze huidige generatie.

o Een land waar een sterke agrarische sector en visserij bestaat. Deze beide sectoren van het bedrijfsleven moeten veel meer de ruimte krijgen om verantwoord, maar tevens innovatief, de voedselproductie voort te zetten en te verbeteren. Nederland moet voor iets dermate belangrijks als voedselvoorziening niet afhankelijk worden van het buitenland. Bovendien, wat zou Nederland zijn zonder boeren en vissers?

o Een land waar we zorgen voor een goed investeringsklimaat. Op papier hebben we in Nederland een prima investeringsklimaat, maar toch valt er nog veel te verbeteren waar het gaat om bureaucratie, belastingdruk voor bedrijven, huisvesting, en mobiliteit teneinde te bereiken dat er veel meer geïnvesteerd gaat worden door buitenlandse bedrijven. TrotsopNederland wil zorg dragen voor een samenleving waarin het weer plezierig leven is, voor een betrouwbare overheid en goed opgeleide en voldoende meedenkende burgers zodat buitenlandse bedrijven vestiging in Nederland weer interessant gaan vinden.

NEDERLAND VEILIGER

o In ons land moet veiligheid vanzelfsprekend zijn. Niet alleen veiligheid, maar ook het gevoel van veiligheid moet terug. Het geloof in de rechtsstaat moet terugkomen, daders moeten gepakt en veroordeeld worden, de rechters moeten straffen en geen haren kloven. Er moet veel meer blauw op straat, en overlast op straat moet snel en afdoende worden bestreden.

o In ons land zijn fatsoen en verdraagzaamheid belangrijke pijlers van de samenleving.
De dagelijkse omgangsvormen moeten weer naar aanvaardbaar niveau gebracht worden, de erosie ervan is het teken van een afglijdende samenleving. Respectvolle en vriendelijke omgangsvormen, het rekening houden met elkaar, en het hoffelijk benaderen van conflicten dragen ertoe bij de onderlinge verhoudingen in onze samenleving te verbeteren. Volwassenen moeten hun kinderen deze samenlevingsnormen weer bijbrengen en moeten zelf ook kunnen worden aangesproken op onbetamelijk gedrag. Ons gedrag moet weer beschaafder worden, onze taal weer minder grof. Samengevat: behandel anderen zoals jij zou willen dat anderen jou behandelen.

o In ons land is zelfverdediging een gerespecteerd recht. Wie inbreuk maakt op andermans rechten, zal moeten wennen aan een stevige reactie die wettelijk wordt gesanctioneerd. De dader, niet het slachtoffer, staat terecht. Wie ingaat tegen misdaden op heterdaad, staat gewoon in zijn of haar recht en wordt niet vervolgd, tenzij de reactie volslagen disproportioneel is.

o In ons land wordt gehandhaafd in plaats van gedoogd. De wetten die er zijn, worden normaal gehandhaafd voor iedereen. Op aangifte volgt onderzoek, bij bewijs volgt strafvervolging. Op veroordeling volgt snelle tenuitvoerlegging van de straf. De politie, officieren van justitie en rechters moeten de middelen krijgen om een overtuigende rechtsgang te kunnen inzetten en onderhouden. Vormfouten zijn geen reden om daders hun gerechte straf te laten ontgaan. Wetgeving moet gehandhaafd worden, gedoogbeleid ondermijnt het opgelegde verbod en houdt criminaliteit in stand.

o In ons land wordt criminaliteit hard aangepakt. Er moet harder gestraft worden en er komen wettelijke minimumstraffen. Taakstraffen behoren alleen toegepast te worden bij nader te benoemen delicten. Gevangenissen zijn sobere plekken waar hard gewerkt wordt. Vervroegde invrijheidsstelling is geen recht, maar moet met voorbeeldig gedrag verdiend worden. Veelplegers moeten lange tijd van de straat. Daarvoor worden mechanismen geregeld waarbij niet de rechter, maar de wet voorschrijft hoe eerdere misdaden doorwerken in de strafmaat. Opbrengsten en vermogen verkregen uit misdaad moeten veel makkelijker dan nu worden geconfisqueerd.

o In ons land staat het slachtoffer centraal en niet langer de dader. Het belang van het slachtoffer gaat boven dat van de dader. Dit geldt voor bescherming bij aangifte, de toegang tot de rechtsgang, en het verhalen van materiële en immateriële schade op de dader.

VERANTWOORDE TOELATING TOT NEDERLAND

o We voorkomen dat steeds meer kansarmen ons land binnenkomen. Economische gelukzoekers zijn in veel gevallen laag opgeleid en niet bereid of in staat aan het arbeidsproces deel te nemen. Wanneer er sprake is van immigratie is het van belang dat dit gekoppeld wordt aan de behoefte van de arbeidsmarkt en dat immigranten dan ook voldoende zijn opgeleid en de Nederlandse taal machtig, zodat ze een optimale bijdrage kunnen leveren aan de economie.

o We staan immigratie alleen toe als dat nodig is voor onze economie. Nederland heeft wel degelijk behoefte aan immigranten, maar dan uitsluitend, goed geschoold, voor vacatures welke wij zelf niet kunnen invullen. Het moet in die gevallen dan ook veel gemakkelijker worden om die vacatures te vervullen, waarbij dit echter niet automatisch het recht tot permanente vestiging met zich meebrengt.

o Échte politieke vluchtelingen kunnen rekenen op onze hulp. Vervolging van hen die de moed hebben om in hun land misstanden aan de kaak te stellen en daardoor in levensgevaar raken, is een reden om deze enkeling hier onderdak te bieden. Daartoe dient een goed toetsingssysteem te worden ontwikkeld om de ware toedracht van de vluchtgang te kunnen achterhalen: niet ieder conflict met het bevoegde gezag of met religie is een goede grond voor toelating. TrotsopNederland zal helderheid geven over de normen voor het verkrijgen van de status van vluchteling. Maar Nederland is veel te klein om grotere groepen mensen op te kunnen vangen die op de vlucht zijn tengevolge van massale rampen en vervolgingen. Die mensen moeten in nabijgelegen regio's worden opgevangen en gesteund worden door de internationale organisaties die op dat terrein opereren en op onze steun kunnen rekenen.

NEDERLAND WEER MOBIEL

o Ons land weer in beweging.
De stilstand in Nederland vindt niet alleen plaats op de weg, het is de stilstand van een samenleving die even niet weet hoe het verder moet. TrotsopNederland denkt dat we met een nieuw elan gezamenlijk kunnen werken aan oplossingen voor het fileprobleem, zodat dit sterk kan worden teruggedrongen, met een reeks van eenvoudige maatregelen zoals thuiswerken, flexibele werktijden, stimuleren dat mensen dichter bij het werk gaan wonen, en het mogelijk maken dat het werk dichter bij de mensen zit. Daarnaast door het opruimen van duizenden kleine vertragingen door verkeerd afgestelde stoplichten, teveel verkeersregels, etc. Tenslotte zullen ook voor de langere termijn een aantal grote structuurprojecten nodig zijn om ons weer in beweging te krijgen en te houden. Niet alleen het verkeer staat stil maar vele ontwikkelingen worden geremd; TrotsopNederland wil naast het verkeer ook het onderwijs, de zorg en de innovatie weer in beweging brengen.

o Verkeersverbeteringen worden slim, snel en efficiënt uitgevoerd. Veel oplossingen zijn simpel en snel te realiseren en de kennis daartoe bevindt zich lokaal bij de gebruikers. Daar moeten we gebruik van maken en we moeten daarbij een snelle uitvoering stimuleren.

o Procedures overheersen niet langer maar zijn kort en efficiënt. Inspraakrondes en milieurapportagetrajecten zijn zo gecompliceerd en langdurig geworden dat deze alle mogelijkheid tot ontwikkeling kunnen blokkeren. We moeten deze procedures sterk vereenvoudigen en inkorten, waarbij de regel geldt: iets moet kunnen, tenzij er zwaarwegende redenen zijn dit niet te doen, en vervolgens wordt na één ronde de knoop definitief doorgehakt. De hindermacht van milieugroeperingen en mogelijk gedupeerde particulieren wordt teruggedrongen door aanpassing van de regelgeving. Het maatschappelijk belang wordt het meest zwaarwegend.

NEDERLAND GEZONDER

o Gezond gedrag wordt gestimuleerd maar niet opgelegd. Nederland is fors gedaald op de ranglijst van meest gezonde landen; dit wordt vooral veroorzaakt door ongezond gedrag, zoals te weinig bewegen, te veel drinken, roken, te veel en/of ongezond eten. Om weer een gezond land te worden (terug in de top 5) dient gezond gedrag te worden gestimuleerd. Daar waar mogelijk wordt dit zoveel mogelijk overgelaten aan de eigen verantwoordelijkheid van de burger, waarbij schadelijke gevolgen voor derden altijd dienen te worden vermeden. Daar waar deze toch optreden kan de overheid ook maatregelen opleggen; TrotsopNederland is voor terughoudendheid.

o Gezondheidszorg moet blijvend betaalbaar zijn. Vergrijzing en ongezond leven leiden tot toename van kosten in de gezondheidszorg en inschakeling van grote aantallen mensen werkzaam in deze sector. Ook de ontwikkeling van nieuwe, vaak dure, medicijnen en technieken zorgt voor grote uitgavestijgingen. Er zullen krachtige maatregelen nodig zijn om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, het draagvlak voor collectieve verzekeringen in stand te houden. De collectieve basisverzekering kan alleen in stand blijven als er geen oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt en het pakket zich beperkt tot noodzakelijke zorg.

o De gezondheidszorg stelt de patiënt centraal. Zowel waar het de organisatie van het onderzoek als de houding van de medische beroepsgroep betreft, dient de patiënt meer centraal te worden gesteld.

NEDERLAND SLIMMER

o Onderwijs haalt het maximum uit de capaciteiten van onze jongeren. Jongeren willen uitdaging en wij hebben slimme, hoogopgeleide jongeren nodig voor een gezonde toekomst van Nederland. Daartoe moet er veel meer geïnvesteerd worden in onze jeugd en moeten we de individuele capaciteiten en talenten van jongeren veel beter in kaart brengen zodat hun ontwikkeling optimaal gestimuleerd kan worden. Ook moeten de regels van de school vanaf de eerste schooldag duidelijk zijn en nageleefd worden. Ook dient het onderwijs aan te sluiten bij de talenten van leerlingen en de verschillen tussen hen. Daarbij is het van belang ambitie in een leerling te stimuleren.

o Al ons onderwijs moet weer aansluiting vinden bij de wereldtop. Nederland moet concurreren in een wereld waarin steeds meer landen hun onderwijs uitstekend op orde hebben. Dat betekent dat wij ervoor moeten zorgen dat hoger opgeleide Nederlandse jongeren in staat zijn die concurrentie internationaal aan te gaan. Daartoe dient de kwaliteit van het onderwijs te worden verbeterd, zodat het onderwijsniveau in Nederland weer naadloos aansluit bij dat van de wereldtop.

o Iedere opleiding moet aansluiten bij de behoeften van onze samenleving.
Jongeren moeten gestimuleerd worden hun keuze voor een opleiding te laten bepalen door de toekomstmogelijkheden die deze biedt. Ook hoeft de samenleving niet onbeperkt onderwijs te bieden in onderwerpen die een beperkt nut voor de samenleving hebben. Het is steeds beter mogelijk te voorspellen wat de toekomstige behoeften zullen zijn en we kunnen daar het onderwijsaanbod voortdurend aan aanpassen. Tenslotte draait de economie in Nederland om wat er in het bedrijfsleven wordt verdiend, en die bedrijven hebben dus personeel nodig met een opleiding die er toe bijdraagt dat dit geld verdiend kan worden.

NEDERLAND REGELT HET SIMPELER

o Onnodige bestuurslagen zoals provincies worden opgeheven. In Nederland is een bureaucratie ontstaan die niet alleen zichzelf in stand houdt maar ook geneigd is zichzelf te verbreden. De regel die TrotsopNederland wil toepassen is: we handhaven wat nodig is en schaffen datgene waar we eenvoudig buiten kunnen af. Wanneer TrotsopNederland in de regering komt, wil het naar alle bestuurslagen en elk bestuursorgaan kijken met de vraag: wat zou er gebeuren als we dit afschaffen? En als dit maar enigszins mogelijk is, dan schaffen we dit af. Voorbeelden hiervan zijn: de opheffing van provincies en deelgemeentes.

o Overbodige en niet uitvoerbare wetten en regels worden geschrapt. Nederlanders, en vooral ondernemers in Nederland, worden gek van alle regels en wetten die de overheid heeft bedacht. TrotsopNederland wil op landelijk en lokaal niveau wetten en regels toetsen: hebben we deze regel echt nodig? Indien niet, dan schaffen we niet alleen de regels af, maar ook de instanties die deze bedenken, onderhouden en controleren.

o Het ambtenarenapparaat past bij een zuinige overheid. Het aantal mensen dat bij de overheid en semi overheidsorganen werkt in functies waar men niet productief kan zijn, is veel te hoog en moet drastisch omlaag. Niet alleen wordt het land daardoor leefbaarder, maar de overheid kan met minder geld toe, zodat we allen welvarender worden. TrotsopNederland wil alle onderdelen van het ambtenarenapparaat doorlichten op noodzaak en efficiëntie en aanpassen waar mogelijk. Daar hoort ook een ontslagrecht bij dat in lijn is met dat van de rest van de samenleving. Ook door deregulering en overdracht van taken aan lagere overheden moet het ambtenarenapparaat aangepast worden aan haar kerntaken; dit betekent een slankere en beperkte overheid.

o Burgers en ondernemers, met name het MKB, profiteren van terugdringing van de bureaucratie.
Er zijn teveel regels, er is teveel administratieve rompslomp en de belastingen zijn te hoog. TrotsopNederland wil de regeldruk, administratieve rompslomp en belastingen omlaag brengen. Het aantal regels wordt veel minder en ook de uitzonderingen. Subsidies worden minder, evenals wat aftrekbaar is. `'Zo eenvoudig mogelijk'' wordt de eerste regel. Naast het voordeel dat er minder tijd verloren gaat door de bureaucratie zullen ook de kosten voor de belastingbetaler dalen.

NEDERLAND VOERT EEN NUCHTER MILIEUBELEID

o Dat beleid is gebaseerd op praktische en haalbare oplossingen. Nederlanders weten donders goed wat het belang is van een schoon en gezond land en begrijpen prima dat we op een kleine planeet een grote inspanning moeten leveren om onze kleinkinderen een goede toekomst te geven. Maar dat mag niet leiden tot krankzinnige situaties zoals bijvoorbeeld dat een knaagdiertje ervoor kan zorgen dat duizenden dagelijks in de files staan, dat een fijnstofnorm het onmogelijk maakt om te bouwen, of dat boeren langer bezig zijn met formulieren invullen dan met koeien melken. Bestuurders moeten van regels af kunnen wijken als het maatschappelijk belang dat vereist. Bij de ontwikkeling van een schoner milieu hoort de ontwikkeling van veilige kernenergie.

o Zonder steeds voorop te lopen als het braafste jongetje van de klas. Oplossingen voor volkshuisvesting en mobiliteit mogen niet stranden door milieunormen die in een dichtbevolkt land als Nederland simpelweg niet uitvoerbaar zijn. Zeker niet wanneer de rest van Europa deze minder stringent toepast.

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING MOET EFFICIENTER

o Ontwikkelingshulp wordt alleen gegeven als het doelmatig, zinvol en controleerbaar is.
We moeten heldere keuzes maken en onze ontwikkelingshulp richten op die paar landen waar hard gewerkt wordt aan een beter bestuur en waar we een intensieve dialoog hebben met de mensen uit die samenleving. Onze hulp moet snel zichtbare resultaten opleveren.

o Met een derde van de middelen kan hetzelfde resultaat bereikt worden.
Uit tal van rapporten kan worden geconcludeerd dat er behalve nuttige, ook veel nutteloze inspanningen zijn en dat er bovendien veel geld aan strijkstokken blijft hangen of in overhead van uitvoerende instanties verdwijnt. TrotsopNederland wil dat elke cent die naar ontwikkelingshulp gaat effectief wordt ingezet, m.a.w. bij twijfel: niet doen. We denken dat we met een derde van het huidige budget hetzelfde resultaat kunnen bereiken, en dat zou dus betekenen dat we meer zouden kunnen doen voor minder geld.

NEDERLAND AANTREKKELIJKER

o Het land moet weer schoon, mooi en veilig zijn voor onszelf en voor de toeristen.
We willen trots op Nederland zijn, en ook blij met een land waar we graag werken en recreëren. Er moet daarom veel aandacht worden besteed aan onze natuur en onze monumentale dorpen en steden. Dit is niet alleen belangrijk voor onszelf, maar ook voor de vele toeristen die miljarden in het laatje kunnen brengen als we ze een goed welkom bereiden.

o Een goede leefklimaat voorkomt dat onze burgers het land willen verlaten.
Steeds meer, veelal kansrijke en vermogende, burgers keren Nederland de rug toe vanwege de verslechtering van het leefklimaat, de onveiligheid, de bureaucratie en een veel te hoge belastingdruk. Deze groep mensen is onmisbaar voor onze samenleving, onze economie, onze politiek en dient behouden te blijven voor ons land.

NEDERLAND ÉCHT DEMOCRATISCH

o We worden rechtstreeks betrokken bij het bestuur. De huidige crisis in de samenleving is het gevolg van wantrouwen van de Nederlandse burger richting de politiek, en visa versa. Het is vooral duidelijk gebleken dat de bestuurders gewoonweg niet luisteren naar de problemen en ergernissen van alledag zoals de burger die ervaart. Door de burger rechtstreeks te betrekken en doordat de politiek beter luistert naar de zaken die burgers bezighoudt, kan de kloof weer worden gedicht.

o De burger kiest zelf de minister-president en de burgemeester. Dit zijn twee eenvoudig uitvoerbare stappen in het meer direct betrekken van kiezers bij de dagelijkse politiek. Het baantjesjagen binnen de grote politieke partijen naar allerlei bestuursfuncties moet stevig aan banden worden gelegd.

o Het referendum wordt vaker ingezet, zeker bij belangrijke beslissingen over Europa.
TrotsopNederland is duidelijk over haar te realiseren programma en de manier waarop zij regeringsverantwoordelijkheid wil nemen. Wanneer TrotsopNederland regeringsverantwoordelijkheid draagt en gedwongen door omstandigheden af zal moeten wijken van toegezegd beleid zal dit niet gebeuren zonder raadpleging van de "de kiezer". Wanneer dit gebeurt via een raadplegend referendum zal dit voor TrotsopNederland bindend zijn wanneer aan de volgende twee voorwaarden wordt voldaan:
* Meer dan 50 % van de kiezers bij de verkiezingen neemt deel aan het referendum.

* Meer dan 60 % van de deelnemende kiezers is positief over het voorstel.
In onze relatie tot Europa, indien keuzes gemaakt moeten worden betreffende belangrijke wijzigingen die leiden tot het weggeven van onze macht en invloed ten gunste van een groter geheel, wordt het referendum zeker ingezet.

Voor een daadkrachtig beleid:

TrotsopNederland, DOE MEE!