Socialistische Partij

Station Europapark en het groen aan de Helperzoom

31-05-2009 * Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het station Europapark. In het bestemmingsplan wordt de aanleg van een fietstunnel onder het spoor geregeld en wordt het mogelijk gemaakt dat er bij het station een vierde spoor komt, met een perron aan de kant van de Helperzoom.

Tanja Kirienko: "Wij zijn uiteindelijk akkoord gegaan met het voorstel van het college, omdat het belang van het openbaar vervoer voor ons zwaar weegt." Voor de SP-fractie was het een moeilijke afweging. Aan de ene kant betekent het station een forse impuls voor het openbaar vervoer en is het noodzakelijk bij het station een fietstunnel aan te leggen. Aan de andere kant echter wordt de waardevolle groenstructuur zwaar aangetast, zeker door het perron aan de Helperzoom. SP-raadslid Kiriënko: "Wij zijn uiteindelijk akkoord gegaan met het voorstel van het college, omdat het belang van het openbaar vervoer voor ons zwaar weegt en we geen reële mogelijkheid zien voor een andere ruimtelijke inpassing. Het college van B en W heeft beloofd alles op alles te zetten om het groen dat verloren gaat in de omgeving te compenseren. We blijven het echter jammer vinden dat er een jaar of tien geleden, bij de planning van het Europapark, aan de overkant geen ruimte gereserveerd is voor uitbreiding van het aantal sporen. Dat zou veel problemen voorkomen hebben."

Tijdens de inspraakprocedure heeft de bewonersgroep van omwonenden alle gelegenheid gekregen om een alternatief uit te werken. De gemeente heeft daarvoor ook geld beschikbaar gesteld. Kiriënko: "Wij hebben daarvoor complimenten gegeven aan het college: zó moet je mensen bij de planvorming betrekken. Maar we willen hier ook graag complimenten uitdelen aan de bewoners van de Helperzoom, vanwege hun actieve houding, dossierkennis en hun vasthoudendheid. Zij hebben er voor gezorgd dat de gemeente op vijf punten de plannen verbeterd heeft. Hulde daarvoor."