Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Veel jong dicht talent ontdekt tijdens spannende finale Doe Maar Dicht Maar 2009

Afgelopen zaterdag vond de 24e finale van de Doe Maar Dicht Maar poëziewedstrijd plaats in cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen. De avond stond natuurlijk in het teken van de 10 finalisten van de wedstrijd. Zij wisten het publiek en de jury te raken met hun gedichten die romantisch, emotioneel of grappig van karakter waren. In het publiek zaten vele andere winnaars van de poëziewedstrijd, die met hun inzending een plekje in de jaarlijkse dichtbundel Doe Maar Dicht Maar hebben gewonnen. Na een geslaagde en feestelijke avond was het tijd voor de bekendmaking van de winnaars. In de categorie 12 t/m 15 jaar is de 12-jarige Andries Krol uit Adorp de gelukkige winnaar. In zijn gedicht 'Weg!' ontpopt Andries zich tot een ware woordkunstenaar, aldus de jury. In de categorie 15 t/m 18 jaar won de 17-jarige Iduna Paalman uit Rolde met haar gedicht 'Radio' de eerste prijs. Tevens won zij de Belcampo-prijs, een speciale prijs voor dichters die in meerdere gedichten hebben laten zien dat ze talent hebben. De jury weet zeker dat Iduna, als ze haar eigen stem blijft gebruiken en haar originaliteit blijft uitbouwen, het nog ver gaat schoppen. De 16-jarige Suzanne van Geuns uit Den haag heeft de 'Pop meets Poëtry' prijs gewonnen. Haar gedicht 'Jas' heeft volgens de jury een grote emotionele lading die geschikt is om een nummer van te maken. Suzanne's gedicht wordt daarom volgend jaar door de winnende band van de High School Music Competition gebruikt als songtekst voor een lied.

De 24e editie van het Doe Maar Dicht Maar festival had dit jaar weer een spetterend programma vol poëzie, muziek en theater. 's Middags vonden er workshops en (openbare) masterclasses plaats in de Openbare Bibliotheek in Groningen. Vanaf 19.30 uur vond in de kleine zaal van Cultuurcentrum De Oosterpoort de finale plaats. Naast de tien finalisten van de Doe Maar Dicht Maar wedstrijd waren tijdens het poëziestival ook enkele winnaars van de wedstrijd 'Dichter bij 4 mei' en 'Precies 160', de sms-dichtwedstrijd te zien. Het publiek werd de rest van de avond vermaakt met o.a. optredens van de dichters Ester Naomi Perquin en Ruben van Gogh. De band 'Dudettes' en de winnende band van de High School Music Competition: WOOT lieten het publiek swingen. Samen met presentatrice Isolde Hallensleben zorgden alle artiesten voor een geweldige sfeer en een onvergetelijke avond!

Stichting Doe Maar Dicht Maar organiseert sinds 1985 jaarlijks een dichtwedstrijd voor jongeren van 12 t/m 18 jaar uit Nederland en Vlaanderen. Afgelopen seizoen kwamen er duizenden inzendingen uit heel Nederland binnen. Het is een professionele jury gelukt om de 100 mooiste gedichten te selecteren voor de jaarlijkse dichtbundel Doe Maar Dicht Maar en om 10 talentvolle, jonge dichters een plek in de finale te geven. Het afgelopen jaar is de stichting onderdeel geworden van het Poëziepaleis. Het Poëziepaleis organiseert de activiteiten van Doe Maar Dicht Maar en Stichting Kinderen en Poëzie (dichtwedstrijd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar). Kijk voor meer informatie op www.poeziepaleis.nl.

In 2010 viert Doe Maar Dicht Maar haar 25 jarig bestaan en Stichting Kinderen en Poëzie gaat haar 20e jaar in. Dit is reden voor een groot jubileumfeest.

De nieuwe Doe Maar Dicht Maar bundel ligt vanaf nu in de boekwinkels en is te koop via www.poeziepaleis.nl.

- einde persbericht -

---