Beste line-up ooit bij Ribs & Blues tijdens Pinksteren 2009


Gratis festival rekent op 40.000 bezoekers

RAALTE, 20090512 -- Voor het dertiende jaar staat Raalte tijdens Pinksteren 2009 in het teken van het immer groeiende Ribs & Blues festival. In 2008 bezochten al tussen de 35 en 40.000 bezoekers dit grootste gratis festival voor blues, bluesrock en Americana van Nederland. Met internationale toppers als Solomon Burke, The Fabulous Thunderbirds, Eric Sardinas en Dana Fuchs uit de VS, Hokie Joint en Danny Bryant uit het Verenigd Koninkrijk en Cuby&Blizzards uit Drenthe is de line up dit jaar sterker dan ooit.

Op het vorig jaar nog flink vergrote festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte (Overijssel) treden eerste en tweede Pinksterdag 31 mei en 1 juni) niet minder dan 11 bands op. Het leeuwendeel komt uit de VS met Solomon Burke, Fabulous Thunderbirds, Dana Fuchs, Eric Sardinas & Big Motor en The Blasters. Solomon Burke maakt deze week een kleine toer door Nederland, maar zijn optreden in Raalte is het enige gratis te bezoeken concert!
Uit het Verenigd Koninkrijk komen Danny Bryants RedEyeBand en Hokie Joint. Uit Canada komt het spektakelgezelschap Big John Bates & Voodoo Dollz en uit Ierland Eamonn McCormack alias Samuel Eddy. De Nederlandse eer wordt hoog gehouden door de Drentse blueslegende Cuby & The Blizzards, nu weer midden in de belangstelling met hun CD 'Cats Lost' en de jonge Rhythm Chiefs. Allemaal treden ze op in de enorme Ribs & Blues-tent, ooit gebruikt voor de shows van de legendarische showmaster Willem Ruis.
Vorig jaar is er flink geínvesteerd in de uitbreiding van het festivalterrein in hartje Raalte, dit jaar lag het accent vooral op de bands. Dat heeft het mooiste affiche in 13 jaar Ribs & Blues opgeleverd.

Maar ook voor iedereen, van heel jong tot heel oud, die wat minder van blues, bluesrock en Americana-muziek houdt is er van alles te doen. Ribs & Blues is naar voorbeeld van het wereldberoemde Chicago Bluesfestival een feest voor het hele gezin.
Uniek zijn de Louisiana-grillhouses, gemaakt van afvalhout naar het voorbeeld van de aloude slavenhuisjes in het zuiden van de VS, waarin op originele Amerikaanse Cactus Joe's en Oklahoma Joe's verschillende soorten spareribs worden bereid. Dit jaar zijn dat;
*de Sparerib Chili (een sparerib met pittige chilisaus)
*de Sparerib Sweet Honey (een zoetachtig smakende sparerib)
*de Sparerib Hot Peppaco (dé sparerib voor mensen die van echt pittig houden)
*de Sparerib Original (de welbekende Ribs & Blues sparerib)

Voor de jongsten is er Kids Corner (met voor het eerst de spectaculaire Base Jump) maar ook met het populaire Kindercircus, schminken, pony rijden en brood bakken. En voor de oudere jeugd i.s.m. outdoorcentrum Omni Mobilae het Adventureland waarbij op grote hoogte door de lucht gezweefd kan worden in de Swinging Blues. Verder is er natuurlijk de Bungee Trampoline, het Skykratten, handboogschieten en de Headhunter.

Liefhebbers van (internationale) straatartiesten kunnen hun hart ophalen in Theaterland waar Argentijnse, Belgisch-Amerikaanse en Duitse toppers hun komische, acrobatische of andere kunsten vertonen. In de typische Ribs & Blues-huisjes zijn weer allerlei nuttige, leuke of gewoon gekke dingen te koop. Ook de enige mobiele Tattoo-studio van Nederland, opgepimpt en al, komt beide Pinksterdagen naar Raalte. Altijd al eens een tattoo willen zetten? Grijp dan nu je kans!
Ook Henk Zielman uit Raalte is present. Hij is muziekliefhebber met een collectie van zo'n 50.000 lp's maar ook kunstenaar. Gecombineerd is dat `Art of Noise', oftewel kunst met geluid. Van de oude vinylplaten worden ware kunstwerken gemaakt. De beste daarvan zijn op beide Pinksterdagen op het festivalterrein te zien.

Ribs & Blues denkt ook dit jaar weer aan mensen in een rolstoel. Op de mooiste plek en met het beste zicht op het podium in de grote tent staat voor hen het speciale rolstoelplatform klaar. Vrijwilligers helpen een handje. Er ligt ook een speciaal pad voor hen klaar (ingang Lifgerusstraat) en er is een toiletvoorziening voor deze groep nabij het Rode Kruis.

Ribs & Blues 2009 is eerste Pinksterdag 31 mei (13.00-01.30uur) en tweede Pinksterdag 1 juni (13.00-20.30uur) helemaal gratis te bezoeken.

Op de zaterdagavond (30 mei) voorafgaand aan Ribs & Blues wordt op hetzelfde festivalterrein de Raalter Pinkster party gehouden. Dit jaar komt niemand minder dan soul- en funkzanger nummer 1 van Nederland, alain Clark, naar Raalte. In het voorprogramma een andere veelbelovende naam; Bertolf (Another day). Kaarten kosten in de voorverkoop slechts 10 euro (en 's avonds 15 euro).