KNHS


Maikel van der Vleuten vijfde in GP Rome
31 mei 2009
Maikel van der Vleuten - Sapphire

ROME (KNHS) - Er zijn weinig Grote Prijzen in de mondiale springsport die zo aansprekend zijn als de Grote Prijs van Rome. Een klassieker in de ware zin van het woord, waarvan de historie teruggaat tot 1926, toen de Poolse ruiter Adam Kolikiewicz met Picador de eerste editie van deze wedstrijd wist te winnen. De winnaar van 2009 luistert naar de naam Rodrigo Pessoa, die in de barrage duidelijk maakte de naam van zijn paard Lets Fly niet toevallig te hebben gekozen. Pessoa won deze Grote Prijs met de daarbij behorende geldprijs van 50.000,-- euro. Maikel van der Vleuten (Mierlo) leverde een topprestatie door met VDL Groep Sapphire dubbel foutloos te blijven en vijfde te worden.

Parcoursbouwer Uliano Vezzani had een lastig parcours neergezet, waarop uiteindelijk een dozijn ruiters zonder springfouten wist te blijven. Daaronder ook drie Amerikaanse ruiters, die daarmee nog eens duidelijk maakten dat hun zege in de landenwedstrijd op vrijdag niet toevallig was. Jur Vrieling (Holwierde), eerder op deze zondag winnaar van een rubriek met VDL Emmerton, noteerde in een zeer scherpe tijd één springfoutje en werd daarmee met VDL Oramé 13de en dat leverde de Groninger net 3.200,-- euro op. Eric van der Vleuten (Mierlo) noteerde met VDL Groep Tomboy ook die ene springfout en werd 29ste, terwijl Nathalie van der Mei (Makkinga) met Heechhiem's Springtime - zeer ongebruikelijk voor deze combinatie de laatste tijd - tegen twee springfouten aanliep, waardoor zij als 36ste eindigde. In de tweede ronde bleven zes combinaties foutloos. Voor het chauvinistische thuispubliek daaronder ook de Italianen Juan Carlos Garcia met Hamilton de Pernet en de charmante Natale Chiaudani met SNAI Seldana di Campalto. Zij werden derde en vierde, achter de Amerikaan Richard Spooner met Christallo, die tweetiende van een seconde langer werk had over het barrageparcours dan de Braziliaan Pessoa.
Voormalig Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten reed in een bekeken parcours, waarin hij de risicos vermeed, naar een tijd van 43.04 sec. en dat was goed voor de vijfde plek en 14.000,-- euro.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.piazzadisiena.com

Uitslag Grote Prijs:


1) Rodrigo Pessoa (Bra) - Let's Fly - 0 / 0 - 41.59
2) Richard Spooner (USA) - Cristallo - 0 / 0 - 41.79
3) Juan Carlos Garcia (Ita) - Hamilton de Perhet - 0 / 0 - 42.73
4) Natale Chiaudani (Ita) - Snai Seldana Di Campalto (Emilion x Almé)
- 0 / 0 - 43.04

5) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Sapphire (Mr. Blue x Grand Veneur) - 0 / 0 - 44.77
13) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Oramé (Indoctro x Ramiro) - 4 29) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (Emilion x Ahorn)
- 4
36) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Hechhiem's Springtime (Indorado x Elmshorn) - 8

Uitslag springen 1.45 m:


1) Jur Vrieling - VDL Emmerton (v. Emilion) - 0 / 0 / 31.72
2) Juan Carlos Garcia (Ita) - Moka de Mescan - 0 / 0 / 31.96
3) Gianni Govoni (Ita) - Joyau d'Opal - 0 / 0 / 32.65 10) Nathalie van der Mei - Heechhiem's Tersina (v. Corland) - 0 / 0 - 34.96
21) Eric van der Vleuten - VDL Groep Cabanza (v. Caretino) - 0 / 4 - 42.09
24) Maikel van der Vleuten - VDL Groep Naomi (v. Concorde) - 0 / 8 - 33.39

Foto Maikel van der Vleuten met Sapphire door: Remco Veurink - www.melissen.net en www.jmint.eu