Universiteit van Amsterdam

Scholieren maken kans op expeditie naar IJsland

Aarde.Nu neemt tien vwo'ers met bijzonder werkstuk aardwetenschappen mee op reis

Vierenveertig vwo-leerlingen maken donderdag 4 juni in de Aarde.Nu IJsland-wedstrijd kans op een gratis tiendaagse expeditie naar IJsland. De uitreiking van de prijs voor profielwerkstukken rondom actuele aardwetenschappelijke problemen vindt plaats op de nieuwe bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Science Park. De wedstrijd is een initiatief van Aarde.Nu, een samenwerking van de vijf universitaire opleidingen aardwetenschappen van de Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen Universiteit en de UvA. Aarde.Nu wil met de prijs het vakgebied van de aardwetenschappen meer onder de aandacht brengen bij scholieren.

Poolonderzoeker prof. dr. Michiel van den Broeke van het Institute for Marine and Atmospheric research Utrecht (IMAU) maakt de tien winnaars bekend. Het gaat om leerlingen van 5 en 6 vwo die met hun profielwerkstuk een bijzondere prestatie hebben geleverd in het onderzoeken van actuele aardwetenschappelijke problemen zoals klimaatverandering, verontreinigen, biodiversiteit of het energievraagstuk. De kwaliteit van de profielwerkstukken die Aarde.Nu elk jaar voor deze wedstrijd ontvangt, is de afgelopen jaren sterk gegroeid en het werk van de winnaars doet niet onder voor de projecten die studenten op de universiteiten uitvoeren. De winnende projecten zijn daarnaast door de vakjury uitgekozen vanwege de originele insteek, een interessant experiment en de bijzondere toepassing van natuurkunde, scheikunde, biologie of wiskunde bij het bestuderen van de aarde. In tien dagen tijd reizen de prijswinnaars onder leiding van een team van experts van Aarde.Nu per jeep over IJsland en bezoeken ze een van de meest spectaculaire landschappen op Aarde. Vorig jaar vlogen de winnaars van de Aarde.Nu expeditie naar Groenland om hier in het kader van het Internationaal Pooljaar de afsmeltende gletsjers te bezoeken. De uitslag van 2009 is daarom zeer toepasselijk ingevroren in een blok ijs.

Programma 4 juni
13.45 - 14.00 uur:
Ontvangst met koffie en thee in de foyer van het auditorium. 14.00 - 14.10 uur:
Welkom door Cees de Groot, onderwijsdirecteur Faculteit der Natuurwetenschappen en Informatica.
14.10 - 14.40 uur:
Presentatie over Aarde.Nu door Lucy Kerstens.
14.40 - 15.30 uur:
Prijsuitreiking expeditie IJsland door prof. dr. Michiel van den Broeke, poolonderzoeker IMAU.
15.30 - 166.30 uur:
Borrel.
16.30 - 17.00 uur:
Briefing winnaars over expeditie IJsland.

Verwijzingen
Website Aarde.nu

De prijsuitreiking vindt plaats in het auditorium van de nieuwe bètafaculteit van de UvA op het Science Park Amsterdam, Science Park 904, 1098 XH Amsterdam. Journalisten kunnen zich aanmelden via Sebastiaan de Vet via e-mail: S.J.devet@uva.nl of telefonisch via: 06-1236 9325.