FloraHolland


FloraHolland bolbloemenbericht week 22

FLORAHOLLAND (4 juni 2009) - De zomerbloeiende bolgewassen worden langzamerhand in wat grotere aantallen gesignaleerd en worden zo hier en daar best aardig betaald. Voor het overgrote deel van de aanvoer is de marktsituatie echter aanhoudend zorgelijk. De verwachting was dat de storm en hagel zorgden voor veel minder (goede) aanvoer maar dat bleek toch mee te vallen, al hadden we nu ook een veildag meer dan vorige week. Bijna 26 miljoen bolbloemen verwisselden van eigenaar en dat was exact hetzelfde aantal als vorige week en ruim 5 procent meer dan vorig seizoen. Ze maakten nu gemiddeld EUR 0,22, ruim 3 cent minder dan vorig jaar. Het betekende 2 cent meer dan vorige week maar werd vooral veroorzaakt door de verschuivingen in het assortiment. De meeste jaarrondproducten leverden weer wat in.

Aan het einde van de week was er wel sprake van een opleving en dat viel mee met het lange Pinksterweekend in het verschiet. Het heeft alles te maken met de aankomende Franse Moederdag van 7 juni. Die moet ook de komende week, samen met de eindexamenfeesten en niet te warme weersomstandigheden, gaan zorgen voor aantrekkende prijzen. Vanaf dan is het voorlopig lang wachten op bloemenfeestdagen die kunnen zorgen voor een opleving in de markt. Want de verschillende Vaderdagen in diverse landen worden doorgaans niet met al te veel boeketten gevierd. De zomer staat te beginnen en het is pas na de vakantie weer tijd voor bloemrijke tradities. De eerste schooldag in september is voor Oost-Europeanen de eerstvolgende.

Tulpen
De tulpen kennen een bijna dubbel zo grote aanvoer dan vorig seizoen. Drie miljoen stuks gingen nu voor 9 cent van de hand en dat was minder dan de helft van vorig jaar. FloraHolland Rijnsburg ziet de aanvoer steeds verder teruglopen. In week 22 werden nog slechts 800.000 stelen aangevoerd, waarbij alleen op maandag nog sprake was van redelijke aanvoer met 360.000 stelen. Uitschieters deze week waren `Orange Princess' voor EUR 0,54 en `Super Parrot' voor EUR 0,45. Ten opzichte van week 22 vorig jaar is de aanvoer tweemaal zo hoog met prijzen die een stuiver lager zijn.

Lelies
Met uitzondering van de LA's, die met EUR 0,22 een centje meer opbrachten, leverden alle hoofdgroepen in. De Longiflorum steeg naar 1 miljoen stuks die nu EUR 0,29 maakten. De 1,1 miljoen Aziatische hybriden gingen voor precies 2 dubbeltjes gemiddeld en een kleine 4 miljoen Orientals deden het met EUR 0,52 een kleine stuiver minder dan vorige week. Ook toen werden we al geconfronteerd met een grote prijsval over de gehele lelie-linie. De verschillen met vorig jaar zijn opvallend: wat er minder staat aan Longiflorums en Aziaten wordt gecompenseerd door de toename van Orientals en LA-hybriden. In totaal komen er nog steeds ruim 8 miljoen lelies op de markt. De prijzen liggen ongeveer een stuiver lager dan vorig jaar.

In Aalsmeer lieten de Orientals deze week een stevig grotere aanvoer zien dan verleden jaar. Met meer dan een miljoen stelen lag de aanvoer ongeveer 35 procent hoger! De gemiddelde prijzen kwamen behoorlijk onder druk te staan. De gemiddelde prijs lag deze week tussen EUR 0,43 en EUR 0,57, een dubbeltje lager dan vorig jaar. Gelukkig liet de vrijdag een stevige opleving zien waardoor de week nog een enigszins positief einde kende. De aanvoer in de Longiflorum lag deze week ongeveer gelijk aan verleden jaar. De gemiddelde prijs bleef helaas nog behoorlijk achter ten opzichte van toen. Met name extra kwaliteit `White Heaven' liep vrijdag weer wat op in prijs. De veilgroep LA/Aziaat had deze week een schrikbarende start. Op de eerste drie dagen van de week bleef de gemiddelde prijs hangen rond de EUR 0,16. Vooral op vrijdag was weer herstel te zien met een gemiddelde prijs van ruim EUR 0,28. Verleden jaar lag die prijs nog een stuk beter rond een ruim kwartje. Met meer dan 750.000 stelen lag de aanvoer in deze veilgroep ongeveer 5 procent hoger dan verleden jaar. Vooral rood en geel lieten vrijdag een behoorlijke opleving zien, wit en zalm houden het moeilijk.

FloraHolland Rijnsburg zag de lelieprijzen gaandeweg de week wat oplopen. Met op vrijdag flink hogere prijzen ten opzichte van de andere dagen. Alleen Longiflorum kon deze trend niet volgen. Ook aan de afname tegen het einde van de week was de naderende Franse Moederdag merkbaar. Bij de LA en Aziaten blijven de kleuren geel en rood moeizaam. Oranje werd wat beter betaald. `Heraklion' ging voor bijna 4 dubbeltjes van de hand. Longiflorum zakte weg tot onder de 3 dubbeltjes. Vooral vrijdag viel de middenprijs met EUR 0,24 tegen, waarbij moet worden opgemerkt dat de aanvoer fors was. De Oriental-hybriden kenden een dipje op woensdag vanwege minder zware sorteringen bij de exclusievere cultivars. Uiteindelijk kwam de middenprijs uit op EUR 0,48.

Freesia's
De freesia's kenden een stabiele aanvoer ten opzichte van vorige week. De prijs bleef ook gemiddeld op hetzelfde niveau van EUR 0,11 voor de 5,5 miljoen enkelbloemigen en EUR 0,12 voor de ruim 1,7 miljoen dubbelen, maar de variatie in de week was extreem.

In Rijnsburg liepen de prijzen ook sterk uiteen. Op vrijdag waren de middenprijzen over het algemeen tweemaal zo hoog als aan het begin van de week. Gemengde freesia's gingen bijvoorbeeld op maandag voor EUR 0,076 van de hand, terwijl op vrijdag EUR 0,169 werd betaald.

Irissen
De irissen doen het nog steeds veel beter dan vorig jaar. De redelijk stabiele prijsvorming in de verslagweek, dit in tegenstelling tot de andere producten die op vrijdag extreem veel duurder waren dan de andere dagen, maakt duidelijk dat de iris inmiddels in een bijzondere positie verkeert. Blijkbaar is de aanvoer op een niveau beland waarbij de echte liefhebbers aan hun trekken willen blijven komen. Nu maakten de 1,1 miljoen stuks ruim EUR 0,13 en dat was een klein centje minder dan vorige week, maar nog altijd bijna het dubbele van vorig seizoen.

Calla's
De Calla-aanvoer stijgt explosief ten opzichte van vorig jaar. Er staan bijna een miljoen stelen meer dan toen en dat is veel te veel op deze omvang en marktvraag. 2,4 Miljoen kleinbloemigen maakten nu EUR 0,24 en dat is de helft van vorig seizoen. Ook ten opzichte van vorige week was er weer een kleine stuiver af. De grootbloemige Calla's kennen een stabiel aanvoer- en prijspatroon: 320.000 stuks voor EUR 0,49 is hetzelfde als vorige week. Maar ook hier een bijna verdubbeling van aanvoer en een vrijwel gehalveerde opbrengst ten opzichte van een jaar geleden.

Amaryllissen
Het aanbod van amaryllis kwam concernbreed uit op 155.000 stuks en die deden gemiddeld EUR 0,57. Er staat ten opzichte van vorig jaar 35 procent meer aanbod maar dat komt ook omdat toen de Franse Moederdag al achter de rug was. In Naaldwijk kwam er op vrijdag een kwartje bij de prijs in vergelijking met het begin van de week en eindigden we op EUR 0,63 gemiddeld. De mooiste partijen gingen voor EUR 2,50 van de hand, dus de echte liefhebbers weten de krenten in de pap nog wel te vinden.

Overige bolbloemen
De aanvoer van Ornithogalum daalde naar 900.000 stuks en de prijzen deden het er goed op. Die steeg met bijna 2 cent naar EUR 0,16. Ook bij de Allium kwam de aanvoer uit op bijna 900.000 stelen. Die gingen een centje omhoog naar EUR 0,15. Een aanvoergroei van 20 procent bij vorig jaar vergeleken met een 2 cent lagere prijs. De aanvoer van Gladiolen zit stevig in de lift. De 400.000 stuks deden nu gemiddeld EUR 0,29. Het is bijna de halve aanvoer van vorig seizoen, toen alles wat vroeger was. De prijzen liggen vooral daarom nu een klein stuivertje beter dan toen. De 120.000 Eremurus voor EUR 0,58; 165.000 Dahlia's voor EUR 0,23; 15.000 Crocosmia's voor EUR 0,37 zijn allemaal voorbeelden van het aankomende zomerbollen-assortiment die een aanvoer kennen die groeiende is, maar vooralsnog achterblijft bij vorig jaar. Komende week zal spannend zijn voor wat betreft de prijsvorming over de gehele linie. Want met de warme Pinksterweek in het gewas zal de aanvoer fors los gaan komen.