Senternovem

04-06-2009 | Jaarverslag bodemsanering over 2008

Meer bodemsaneringen, kleiner van omvang

Het jaarverslag bodemsanering 2008 is verschenen. Het jaarverslag geeft een positief beeld van de ontwikkelingen bij bodemsaneringsoperaties. Naast het toegenomen aantal uitgevoerde saneringen is wederom een flinke stap gemaakt in het wegwerken van de werkvoorraad. Uit het jaarverslag blijkt dat er goede voortgang is geboekt bij de identificatie van spoedlocaties.

In 2008 is goede voortgang geboekt bij de identificatie van spoedlocaties. Bij de helft van de potentiële spoedlocaties uit de werkvoorraad is reeds een bodemonderzoek uitgevoerd. De verwachting is dat bij de huidige voortgang eind 2010 het volledige overzicht beschikbaar zal zijn van die locaties waar bij het huidige gebruik sprake is van risico's voor de mens. Op deze locaties is het direct informeren van omwonenden een belangrijk punt van aandacht en zal de overheid uiterlijk eind 2015 maatregelen hebben genomen om de daadwerkelijke risico's als gevolg van verontreiniging teniet te doen of ten minste te beheersen door tijdelijke beveiligingsmaatregelen. Alle locaties waar bodemverontreiniging leidt tot risico's die samenhangen met verspreiding van verontreinigende stoffen, het gebruik van de ondergrond en met risico's voor de ecologie, zullen uiterlijk eind 2015 in beeld zijn.

De werkvoorraad is in 2008 met circa 5000 locaties verkleind door onderzoek en sanering, uitgevoerd door overheden en marktpartijen in het kader van bouwwerkzaamheden en stedelijke (her)ontwikkeling. De totale uitgaven en het aandeel van de marktpartijen lagen in 2008 op een iets lager niveau dan in 2007 en eerdere jaren. Dit komt onder meer doordat er in 2008 weliswaar iets meer saneringen zijn uitgevoerd dan in voorgaande jaren maar dat de omvang van deze saneringen beperkter was. Dit blijkt onder andere uit de verdere toename van het aantal eenvoudige saneringen dat sinds enkele jaren via een simpele melding kan worden afgehandeld (de zogeheten BUS-saneringen). Ook was in 2008 reeds merkbaar dat marktpartijen terughoudender worden bij investeringen in bouwprojecten en stedelijke ontwikkeling.

Het jaarverslag bevat informatie die de overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is onder leiding van het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) opgesteld in samenwerking met het IPO, de VNG, Bodem+, VROM en het RIVM. In het jaarverslag kunt u aan de hand van cijfers en illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voortgang van bodemsanering beïnvloeden.

Meer informatie

Jaarverslag bodemsanering over 2008