Woonbond


04-06-2009

In oktober verbeterd energielabel

Minister Van der Laan (WWI) heeft tijdens een debat op 3 juni met de Tweede Kamer een aantal maatregelen toegezegd om de kwaliteit van het energielabel te verbeteren. Sinds de invoering van het energielabel staat de kwaliteit ervan ter discussie. Woningcorporaties en andere marktpartijen twijfelen over de juistheid van de afgegeven energielabels. Een onderzoek in opdracht van VROM toont nu aan dat deze twijfels gegrond zijn en dat er veel energielabels in omloop zijn die niet kloppen. De Woonbond ziet een correct energielabel als voorwaarde voor het opnemen ervan in het woningwaarderingsstelsel. Huurders moeten op het energielabel kunnen vertrouwen. Daarom is de Woonbond ook voorstander van een klachtenprocedure over het energielabel voor huurders.

De methodiek om het label te bepalen, de wijze waarop de woning wordt onderzocht en de software waarin alles wordt berekend worden verbeterd. De Woonbond is nauw betroken bij deze wijzigingen en heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken. De Woonbond blijft daarom voorstander van het verstrekken van energielabels voor woningen. In oktober wordt bekeken hoe de reeds afgegeven energielabels voor huurwoningen kunnen worden gecontroleerd en aangepast aan de nieuwe eisen.

Het energielabel geeft huurders en kopers van woningen inzicht in de energieprestatie van de woning. Bewoners kunnen daarmee zien of een woning energiezuinig is of niet. Huurdersorganisaties kunnen de energielabels in de woningvoorraad gebruiken om met de verhuurder te spreken over energiebesparingsbeleid.