Senternovem

04-06-2009 | Voorstudies op schema

29 MJA3-sectoren doen mee aan het onderdeel 'voorstudies en routekaarten'. 23 van hen zijn momenteel bezig met de voorstudie: de voorbereiding van een heldere, gezamenlijke visie op de sector in 2030. Wat houdt de voorstudie in? Het is een overzicht van de ambities van een sector. Draagvlak en enthousiasme creëren voor het opstellen en uitvoeren van mogelijke vervolgstappen. Een overzicht van de belangrijkste prestatie-eisen waaraan de sector in 2030 wil voldoen. Dit op basis van een brede marktverkenning. Het overzicht bevat ook prestatie-eisen met betrekking tot energie. Een analyse van nut, noodzaak en haalbaarheid van de routekaart. Een plan van aanpak voor een vervolgtraject (mogelijk via een sectorale of thematische routekaart). De voorstudie voert uiteindelijk naar een heldere, gezamenlijke visie op de sector in 2030.

In de voorbereidingsfase is het creëren van draagvlak in de sector van groot belang. Daarvoor zijn per deelnemende sector projectleiders aangesteld. Zij mobiliseren deelnemers. Zij bepalen (mede) de aanpak en hebben een trekkende rol. In sommige sectoren hebben bedrijven momenteel de handen meer dan vol aan economische herstelmaatregelen. Dat maakt het lastig om deelnemers te bereiken.

Langetermijndenken; juist nu
SenterNovem liet projectleiders en secretarissen van deelnemende brancheorganisaties aan het woord op de `Verdiepingsdag'. De kredietcrisis leidt soms tot kortetermijndenken. Terwijl de voorstudies juist vragen om een blik ver vooruit. Dat laatste is een uitdaging; veel brancheorganisaties zien juist nu de noodzaak van zo'n `visionair' programma. De metaalindustrie ziet de voorstudie en routekaart zelfs als een middel om het voorbestaan van de sector te waarborgen.

De uitkomsten van de eerste voorstudies komen half juni (onder andere van de metaal- en zuivelindustrie). Later dit jaar gaan de uitkomsten van alle voorstudies naar de ministeries van EZ, LNV en VROM. Verschillende sectoren kunnen na beoordeling starten met een routekaart: een marsplan voor een slagvaardige sector die klaar is voor de toekomst en concurrentievoordeel ontwikkelt. Tijdens het ontwikkelen van de routekaart wordt een actieplan opgesteld voor vergaande energiebesparing in een sector.

Meer weten over de voorstudies en routekaarten? Kijk op www.senternovem.nl/mja/voorstudies.